Leestijd: 3 min

Sporten verbetert je mentale gezondheid

8 april 2024|Lifestyle

Sporten maakt niet alleen je lichaam, maar ook je mentale gezondheid sterker, hoe oud of fit je ook bent. Benieuwd hoe bewegen je mentaal kan opknappen? Komt ‘ie!

1. Stressvermindering

Sporten helpt je fysieke en mentale stress te managen. Let’s get nerdy: trainen verhoogt de concentratie van noradrenaline, een stofje dat de reactie van je hersenen op stress kan remmen. Dus, door te sporten kun je stresslevels verlagen en je lichaam beter laten omgaan met mentale stress. 

2. Stimulatie van blije stofjes

Je favo bezigheidstherapie -bewegen- helpt je lichaam endorfines te produceren, die geluksgevoelens opwekken. Fijn bij klachten als angst of depressie waar bewegen de algehele mood kan verbeteren. Hallo zonnetje in huis!

3. Meer zelfvertrouwen

High five je spiegel, want jij bent een baas! Fit zijn kan bijdragen aan een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen opkrikken. En als je lekker in je vel zit, ga je ook vaker naar de gym, wat je weer een goed gevoel geeft over jezelf. 

4. Cognitieve functies behouden

Brainfog, anyone? Op latere leeftijd kunnen de functies van onze hersenen achteruitgaan. Wat doe je eraan? Nou, sportschoenen aan en gaan, want bewegen stimuleert de stoffen die de hippocampus ondersteunen, een belangrijk deel van de hersenen voor geheugen en leren, en kan de algehele hersenprestaties verbeteren. Wil je de volgende pubquiz indruk maken, maak dan van sporten je nieuwe hobby.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na de workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

5. Minder angst

Geen fan van joggen? Als je last hebt van angsten of anxiety doe je er goed aan om de loopband niet meer te negeren. Matige tot intensieve aerobe training op regelmatige basis kan namelijk angstsymptomen verminderen. Aerobics laat de angstlevels daarnaast meer dalen dan als je niet beweegt. 

6. Beter geheugen

Studies tonen aan dat aerobe oefeningen (wandelen, fietsen, sprinten, boksen, etc.) je geheugen verbeteren. (1) Ook zorgen korte, lichte workouts ervoor dat je je woordenschat stimuleert én dat je beter presteert in geheugentesten. (2)

7. Gezonder slaappatroon

Als je om half elf in dromenland wilt aankomen, sport dan zes uur ervoor en merk op dat je rond je ideale bedtijd moe wordt en vanzelf in slaap valt. Wissel slaappillen in voor de natuurlijke sleephack: er is namelijk veel onderzoek dat laat zien dat sporten je slaapkwaliteit verbetert, zelfs als je last hebt van chronische slaapproblemen (3).

 • Fitblogs

  Speciaal voor jou

  Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

  Bekijk alle blogs
 • Tips gezonder eten

  Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

  Lees verder
 • Wat is een gezond vetpercentage?

  Lees verder
 • Stap 1

  Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

  Lees verder
 • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

  Lees verder
 • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

  Lees verder
 • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

  Lees verder
 • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

  Lees verder
 • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

  Lees verder
 • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

  Lees verder
 • 11 tips tegen honger en eetbuien

  Lees verder