Snel afvallen is ongezond

17 februari 2020|Lifestyle|Leestijd: 5 min

Veel mensen willen graag zo snel mogelijk afvallen. In de praktijk blijkt echter dat mensen die snel afvallen in de meeste gevallen ook heel snel weer aankomen. Bovendien kan snel afvallen schadelijk zijn voor je gezondheid.

In dit artikel leggen we je uit waarom snel afvallen niet verstandig is en wat de nadelen zijn wanneer je te snel gewicht probeert kwijt te raken.

Waarom snel afvallen?

De belangrijkste reden dat mensen snel willen afvallen is over het algemeen een gebrek aan geduld. Er zijn namelijk allerlei websites, dieetboeken en producten die van alles claimen en snelle resultaten beloven.

Hierdoor hebben veel mensen het idee gekregen dat je gemakkelijk kunt afvallen en dat snel afvallen heel eenvoudig is. Echter wordt onderschat hoe lastig het is om blijvend af te slanken.

Je kunt wel op een gemakkelijke manier snel afvallen door extreem weinig calorieën te eten en bijvoorbeeld alle koolhydraten uit je voeding te schrappen, maar op de langere termijn blijkt (te) snel afvallen veel minder succesvol dan een gezonde en langzame(re) aanpak.

Snel afvallen of gezond afvallen?

Wanneer je momenteel te zwaar bent, dan is dit het resultaat van je omgeving en de eetgewoontes die je door de jaren heen hebt opgebouwd. De gedachte dat je deze kilo’s er in een no-time af hebt en ook af kunt houden is daarom niet realistisch.

Er zijn maar weinig mensen in staat om op deze manier hun streefgewicht vast te houden en veel mensen eindigen zelfs zwaarder als gevolg van te snel afvallen met een (te) streng dieet.

Snel afvallen lijkt in eerste instantie effectief. Mensen die snel afvallen zien hun gewicht (zeker in het begin) snel naar beneden gaan. Ze hebben dus snel resultaat. Maar dit betekent niet dat ze ook daadwerkelijk afslanken en vet verliezen.

De kans is namelijk groot dat dit gewichtsverlies komt omdat ze in het begin veel vocht verliezen. Dit is dus geen vetverlies en het lichaam zal uiteindelijk zelfs spieren af gaan breken om aan energie te komen, met alle gevolgen van dien.

Afslanken heeft tijd nodig. Wanneer je graag op een gezonde manier wilt afvallen, dan kun je uitgaan van maximaal 0.5 tot 1.0 kilo per week.

Mensen met veel overgewicht kunnen de eerste weken wel iets meer kwijt raken, maar voor de meeste mensen is dit gewoon niet haalbaar. Ook zitten er veel nadelen en gezondheidsrisico’s aan wanneer je toch probeert om sneller af te vallen. Welke nadelen dat zijn vertellen we je hieronder.

Nadelen van (te) snel afvallen

1. Het jojo-effect

Een van de grootste nadelen waar mensen die te snel afvallen mee te maken krijgen is het bekende jojo-effect. Wanneer je te snel afvalt en jezelf als het ware uithongert, zal je lichaam er alles aan doen om deze verloren energie weer aan te vullen. Dit creëert een vicieuze cirkel die het steeds lastiger maakt om af te vallen.

Lees ook: Hoe stop je het jojo-effect? 

2. Het is slecht voor je gezondheid

Snel afvallen is een vorm van (lichamelijk en mentale) stress. Je lichaam ervaart dit als hongersnood en zal zich hier tegen gaan verzetten. Dit maakt het niet alleen lastig om vol te houden, maar het kan op langere termijn zelfs schadelijk gevolgen hebben voor je gezondheid en je risico op allerlei verschillende ziekten verhogen.

Het is daarom belangrijk om je te richten op duurzame veranderingen in je leefstijl met een gezond en gevarieerd voedingspatroon en meer beweging. Dit is uiteindelijk de gezondste manier van afvallen en levert op de lange termijn het beste resultaat.

3. Het verlies van spiermassa

Te snel afvallen verhoogt het risico op het verlies van spiermassa. Hoewel dit meestal onvermijdelijk is, wil je het verlies van spiermassa zoveel mogelijk beperken. Spieren spelen namelijk een belangrijke rol bij de energiestofwisseling en het behouden van je spiermassa maakt het eenvoudiger om af te blijven afslanken en op gewicht te blijven.

Lees ook: De 5 slechtste manieren om gewicht te verliezen

4. Het bevat te weinig voedingsstoffen

Ons lichaam heeft dagelijks behoefte aan de juiste voedingsstoffen. Een te groot calorietekort vergroot je risico op een tekort aan voedingsstoffen en essentiële nutriënten zoals vezels, vitamines en mineralen. Ook wil je je lichaam van voldoende energie voorzien om goed te kunnen blijven herstellen van je trainingen.

Onze afvalshake Orangefit Diet bevat daarom alle vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft en kan zo helpen om tekorten te voorkomen tijdens het afvallen.

5. Het is niet vol te houden

Snel afvallen is op de langere termijn heel lastig om vol te houden. Je krijgt meer honger, hebt minder energie en het zorgt ervoor dat je veel meer trek krijgt in snacks en ongezonde dingen.

Conclusie

We willen allemaal onze overtollige kilo’s zo snel mogelijk kwijt raken. Mensen die snel afvallen houden dit echter zelden vol. In de meeste gevallen komen ze heel snel weer terug op hun oude gewicht en snel afvallen heeft bovendien een nadelig effect op je gezondheid.

Afvallen is niet iets wat je snel doet. Het is een lange termijn proces waarbij je je meer focust op een gezonde(re) leefstijl met betere voeding en meer beweging.

Heb je hulp nodig met gezond en verantwoord afvallen? Bestel dan nu het Afslankpakket en gebruik onze kennis en expertise om je te helpen tijdens het afvallen.