De caloriebalans

17 december 2019|Lifestyle|Leestijd: 4 min

Een term die je vaak voorbij hoort komen als het gaat over afvallen of aankomen is de energiebalans.

Maar wat houdt de energiebalans nu precies in? Hoe belangrijk is de energiebalans als je wilt afvallen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en leggen we uit waarom het een essentiële rol speelt bij gewichtsverlies.

Gezond afvallen: Hoe val ik af?

Om te kunnen functioneren haalt ons lichaam dagelijks energie uit wat we eten en drinken. De verhouding tussen deze hoeveelheid energie en de hoeveelheid energie die ons lichaam verbruikt noemen we de energiebalans.

Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je op dat moment nodig hebt, wordt het overschot aan energie door je lichaam opgeslagen en wanneer er minder energie beschikbaar is zal deze opgeslagen energie weer worden aangesproken als brandstof.

Als je dus niet meer eet dan je lichaam nodig heeft, blijf je op gewicht. Wil je afvallen? Dan zal je ervoor moeten zorgen dat je minder binnen krijgt.

De energiebalans is de basis

De energiebalans is de basis die bepaald of we op gewicht blijven, aankomen of afvallen:

  • Afvallen (vetverlies / spierverlies) = Negatieve energiebalans
  • Op gewicht blijven = Energiebalans
  • Aankomen (spieropbouw / vetopslag) = Positieve energiebalans

Het maakt niet uit of je paleo, vegetarisch, koolhydraatarmveel eiwitten of elke dag ijs eet. Als de hoeveelheid energie in je voeding niet overeenkomt met jouw doel, dan zal het gewenste resultaat uitblijven.

Je zult dus een schatting moeten gaan maken van de hoeveelheid energie (calorieën) die je binnen krijgt.

Calorieën

Een term die je vaak hoort als men het heeft over voeding is de calorie (kcal). Deze eenheid staat vaak aangegeven op voedingsmiddelen en geeft aan hoeveel energie er in een bepaald product zit.

Deze energie kan het lichaam bijvoorbeeld gebruiken om te bewegen, het kloppen van je hart of voor het regelen van onze lichaamstemperatuur.

Voeding bestaat zoals je misschien wel weet uit verschillende macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten en eiwitten leveren 4 kcal per gram en vetten 9 kcal per gram energie aan het lichaam. Alcohol levert wel energie (7 kcal/gr) maar wordt niet gezien als een macronutriënt.

Het is belangrijk om te onthouden dat bijna al onze voedingsmiddelen calorieën (energie) bevatten en dus brandstof zijn voor je lichaam!

Je dagelijkse energiebehoefte

De exacte hoeveelheid energie die je nodig hebt hangt sterk af van allerlei factoren. Lengte, gewicht, leeftijd, geslacht, vetpercentage, spiermassa, wat je eet en hoeveel je beweegt zijn allemaal van invloed op je stofwisseling en daarmee je dagelijkse energiebehoefte.

Calorieën berekenen

Het is belangrijk om te weten wat ons dagelijkse energieverbruik bepaalt. Veel mensen onderschatten de hoeveelheid calorieën die ze dagelijks binnen krijgen en overschatten de hoeveel calorieën die ze verbranden.

Zo is bijvoorbeeld het aantal calorieën dat (extra) wordt verbrand tijdens een training vrij laag, tenzij je meerdere keren per dag of urenlang traint.

Als je zoekt binnen Google op 'caloriebehoefte berekenen' dan vind je talloze tools die je kunnen helpen met het berekenen van je caloriebehoefte. Ook kunnen wij je caloriebehoefte berekenen wanneer je het Afslankpakket bestelt.

Met het Afslankpakket weet je exact hoeveel calorieën je nodig hebt om af te vallen en ontvang je van ons een persoonlijk voedingsschema met vijf dagmenu's en uitgebreide tips om gezond af te vallen met blijvend resultaat. 

Conclusie

Ieder lichaam heeft energie nodig. Deze energie wordt uitgedrukt in calorieën (kcal) en bevindt zich in nagenoeg al ons eten en drinken. Hoeveel brandstof wij dagelijks nodig hebben verschilt in de basis niet veel, maar wel door andere factoren als lichaamssamenstelling, wat we eten en onze dagelijkse activiteiten.

De verhouding tussen wat we dagelijks binnen krijgen en hoeveel we verbruiken noemen we de energiebalans en is de basis die bepaalt of we aankomen, afvallen of dat we op gewicht blijven.

Wil je afvallen? Dan zal je moeten letten op de inname van je dagelijkse calorieën en moeten zorgen voor een negatieve energiebalans.

Hoewel het voor je lichaam in principe niet uitmaakt waar deze calorieën uitkomen (je lichaam herkent namelijk geen voedingsmiddelen; alleen maar voedingsstoffen), is er wel degelijk een verschil als je kijkt naar hoe je lichaam het verwerkt en welke voedingsstoffen je nog meer binnen krijgt.

Vermijdt de meeste fabrieksvoeding en kies liever voor onbewerkte en natuurlijke producten. Deze verzadigen beter, bevatten meer voedingsstoffen en leveren over het algemeen veel minder calorieën waardoor het een stuk eenvoudiger wordt om af te vallen.

En nu?

Het is belangrijk om te weten wat je dagelijkse energieverbruik bepaalt. Veel mensen overschatten namelijk vaak de hoeveelheid calorieën die ze verbranden (bijvoorbeeld tijdens het sporten) en onderschatten wat ze dagelijks binnen krijgen.

Ook zien we in de praktijk dat mensen hier te los mee omgaan, waardoor resultaten vaak uitblijven.

Als je wilt afvallen is het noodzakelijk om te zorgen voor een negatieve energiebalans. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel je eet!

Heb je hier hulp bij nodig? Dan kunnen wij je helpen met het voedingsadvies dat je gratis ontvangt bij het Afslankpakket.