Leestijd: 5 min

Lactose-intolerantie: wat zijn de symptomen?

14 februari 2020|Voeding

Een lactose-intolerantie komt wereldwijd veel voor en naar schatting is meer dan drie kwart van de wereldbevolking op latere leeftijd lactose-intolerant. Als je last hebt van een lactose-intolerantie kan dit zorgen voor een hoop vervelende klachten.

In dit artikel leggen we uit wat lactose is, hoe je hier intolerant voor kan zijn en wat de symptomen en gevolgen zijn van een lactose-intolerantie.

Wat is lactose?

Lactose is de suiker die voorkomt in melk en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Het is een vorm van koolhydraten (disacharide) die bestaat uit twee enkelvoudige suikers (galactose en glucose) die kunnen worden opgenomen door ons lichaam.

Lactose zit met name in melkproducten zoals koemelk, schapenmelk, geitenmelk, zachte kazen, smeerkaas, vla, yoghurt, kwark en komt verder voor in whey (-proteïne) en andere producten waar melkbestanddelen of melkpoeder in zijn verwerkt. Ook wordt lactose vaak gebruikt in geneesmiddelen en supplementen.

Wat is een lactose-intolerantie?

Om lactose op te splitsen in glucose en galactose heeft je lichaam lactase nodig. Lactase is een enzym dat aangemaakt wordt door je darmen en ervoor zorgt dat lactose wordt verteerd en opgenomen kan worden door je lichaam.

Wanneer je darmen echter niet genoeg lactase aanmaken en lactose niet goed kan verteren, kan je last krijgen van klachten. Dit noemen we een lactose-intolerantie en kan onder andere gepaard gaan met maagproblemen en darmklachten, maar ook huidklachten.

Een lactose-intolerantie is iets anders dan een melkallergie. Bij een melkallergie is er sprake van een allergische reactie van het lichaam op de (caseïne-)eiwitten in melk. De klachten die ontstaan zijn dan niet het gevolg van een lactose-intolerantie maar een (overgevoelige) reactie van het immuunsysteem.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na de workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

Wat is de oorzaak van een lactose-intolerantie?

De hoeveelheid lactose die je lichaam kan verteren is afhankelijk van de hoeveelheid lactase dat wordt aangemaakt door je darmen.  De meeste mensen zijn geboren met het vermogen om lactose te verteren. Lactose zit namelijk ook in moedermelk en is de belangrijkste voedingsbron voor pasgeboren baby’s.

Vanaf ons derde levensjaar neemt de productie van lactase in onze darmen echter geleidelijk af en naar mate we ouder worden verliest ongeveer 80% van de wereldbevolking het vermogen om lactose te verteren.

Met name in Afrika en Aziatische landen komt een lactose-intolerantie onder de bevolking het meeste voor. In Europa en Noord-Amerika ligt dit percentage een stuk lager. Er wordt geschat dat ongeveer 1 tot 2 miljoen mensen in Nederland lactose-intolerant zijn (1).

Wat zijn de symptomen van een lactose-intolerantie?

Wanneer je lichaam te weinig lactase aanmaakt (lactasedeficiëntie) en lactose niet goed kan opnemen (lactosemalabsorptie) dan kan dit leiden tot klachten.

Veel voorkomende symptomen van een lactose-intolerantie zijn onder andere misselijkheid, huiduitslag, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

  • Inspiratie

   Videos: On The Spot

   Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

  • Gringa viel in totaal 72kg af

   Lees interview
  • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

   Lees interview
  • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

   Lees interview
  • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

   Lees interview
  • Kya sport voor mentale kracht

   Lees interview
  • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

   Lees interview