Leestijd: 4 min

Waarom kauwgom eigenlijk kauwplastic is

3 december 2021|Voeding

In Nederland werken we met z’n allen 3,5 tot 5 miljoen kilo kauwgom weg per jaar. En kauwen we gemiddeld zo’n 187 uur per persoon. Kauwgom geeft een frisse adem, heeft een lekkere smaak en je kan er leuke bellen mee blazen. Maar is de kauwgom waar we op kauwen wel het product wat we denken dat het is?

Er ligt de laatste tijd steeds meer ‘kauwgom zonder plastic’ in de winkels. Dit wekt bij veel mensen de vraag op “Waar worden andere soorten kauwgom dan van gemaakt?!” 

Gom werd vroeger gemaakt natuurlijke hars. Het sap van rubberbomen. Maar tegenwoordig wordt de meeste kauwgom van synthetisch rubber gemaakt. Welke ingrediënten het precies bevat, houden de meeste fabrikanten geheim. Maar veelal staan op olie gebaseerde polymeren wél op de ingrediëntenlijst (1). En dat is gewoon plastic! 

Kauwgom is dus kauwplastic

Blijkbaar kauwen we dus al die tijd op microplastic. Weinig mensen zijn zich hiervan bewust. Maar eigenlijk is kauwplastic dus een betere naam dan kauwgom. We know, dat is niet wat je wil horen. Want wie wil er nou op plastic kauwen? Maar 't is echt zo.

Waarom is dit erg?

Plastic is slecht voor je gezondheid en het milieu. Het bevat toxische stoffen en het verontreinigt water en de grond. Je kan je dus wel voorstellen dat het ook niet goed is voor je gezondheid wanneer jij erop kauwt en het in je lichaam terecht komt (2).

Daar komt nog bij dat veel mensen hun kauwgom na gebruik niet netjes in de kliko gooien, maar uitspugen op straat of in de natuur. Verwijderen is lastig en duur. En het kan tot wel 25 jaar duren voordat het door de natuur volledig is afgebroken (3). Lekker dan!

Healthy snack

Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

13% van het zwerfafval

Door het vele thuiswerken was een frisse adem de afgelopen jaren wat minder belangrijk. Toch kauwden we in 2020 nog altijd 3,5 miljoen kilo kauwgom weg met z’n allen. Samen met sigarettenpeuken is kauwgom goed voor maar liefst 13% van al het zwerfafval in Nederland (4). 

Zijn er groene alternatieven?

Ja en nee! Er komen steeds meer natuurlijke kauwgoms op de markt. Deze zijn gemaakt van natuurlijke gom. Groener dus dan de synthetische kauwgoms die we gewend zijn. Is deze natuurlijke kauwgom ook beter voor het milieu? Dat valt nog te zien. Zoals het er nu uitziet zijn ze allebei moeilijk afbreekbaar en kan het jaren tot tientallen jaren duren voordat de gom is afgebroken.

Gooi je kauwgom bij het restafval

Kan je geen afstand doen van je favoriete kauwplastic? Gooi dan in ieder geval je kauwgom weg bij het restafval, niet bij het gft-afval. Kauwgom kan namelijk niet gerecycled worden, dus kan je er alleen vanaf komen door het mee te geven met het restafval. In de berg met restafval duurt het vervolgens zo’n 25 jaar voordat het verteerd is door de natuur (3).

De Keuringsdienst van Waarde heeft over dit onderwerp vorige week een interessante aflevering gemaakt. Erg leuk om terug te kijken! Je vindt de aflevering hier.

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

    • Fitblogs

      Speciaal voor jou

      Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

      Bekijk alle blogs
    • Tips gezonder eten

      Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

      Lees verder
    • Wat is een gezond vetpercentage?

      Lees verder
    • Stap 1

      Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

      Lees verder
    • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

      Lees verder
    • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

      Lees verder
    • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

      Lees verder
    • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

      Lees verder
    • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

      Lees verder
    • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

      Lees verder
    • 11 tips tegen honger en eetbuien

      Lees verder