Leestijd: 5 min

Is rijst gezond of niet?

1 november 2019|Voeding

Rijst is een populaire graansoort die veel soorten kent en over de hele wereld gegeten wordt. Maar, welke rijstsoorten zijn er? Welke rijst is gezond en welke niet? En hoe zit het met rijstmelk en rijstwafels? In dit artikel lees je meer over rijst en bespreken we welke soorten je het beste kunt eten en welke varianten en producten je beter kunt vermijden.

Wat is rijst?

Rijst (Oryza sativa) behoort zoals alle granen tot de grassenfamilie. Het is één van de oudste granen ter wereld en een belangrijke voedselbron voor een groot deel van de wereldbevolking. Rijst wordt met name veel gegeten in Afrika, India en Azië.

Rijst bestaat min of meer uit een aantal ‘onderdelen’:

1. Het kaf (de buitenste niet-eetbare schil) 2. De zemel of het (zilver-)vlies 3. De kiem (de rijstkorrel)

Hiervan bevat met name de zemel of het vlies van een rijstkorrel de grootste hoeveelheid vezels en gezonde vitamines en mineralen zoals o.a. B1, B3, selenium, magnesium en ijzer.

Witte of bruine rijst?

Witte rijstsoorten worden over het algemeen het meest gegeten, maar bruine rijstsoorten worden met name in Westerse landen steeds vaker gegeten als gezonder alternatief.

Het grootste verschil tussen bruine en witte rijst, is dat bij witte rijst de rijstkorrels ‘geslepen en gepolijst’ worden. Dit houdt in dat de voedzame zemel wordt los gemaakt en vervolgens wordt verwijderd, wat bij bruine rijstsoorten niet het geval is.

Bruine rijst heeft hierdoor een hogere voedingswaarde, bevat meer voedingstoffen (met name meer vezels) en is daarom over het algemeen gezonder dan witte rijstsoorten.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na de workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

Welke rijstsoorten zijn er?

Er bestaan ontzettend veel verschillende rijstsoorten. Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende rijstsoorten en rijstproducten voor je op een rij gezet.

Zilvervliesrijst (bruine rijst)

Zilverliesrijst is na witte rijst de meest gegeten rijst in Nederland en wordt ook wel ‘volkoren’ rijst genoemd. Na het verwijderen van de schil wordt er verder niets meer mee gedaan waardoor de zemel (het zilvervlies) in tact blijft. Er zijn veel verschillende zilvervliesrijst varianten die allemaal meer voedingstoffen en veel meer vezels bevatten dan witte rijstsoorten.

Wilde rijst (Zizania)

Wilde rijst is eigenlijk geen echte rijstsoort maar wel verwant aan rijst. De zaden van deze plant zijn erg voedzaam en bevatten ook veel voedingstoffen en vezels. Wilde rijst is wel duur en wordt daarom vaak gemengd met andere rijstsoorten.

Meergranen rijst

Meergranenrijst is een mengsel van zilvervliesrijst, witte rijst, gerst, tarwe en/of wilde rijst. De voedingswaarden van meergranen rijst lopen daarom vaak uiteen. Lees de verpakking om te kijken uit welke soorten (en hoeveel) het bestaat.

Basmatirijst

Basmatirijst is een duurdere aromatische rijst die veel gebruikt wordt in de Indiase keuken. Basmatirijst bestaat er in een witte en een volkoren (zilvervlies) variant.

Jasmijnrijst

Jasmijnrijst komt oorspronkelijk uit Thailand. Het wordt vaak gegeten bij pittige gerechten en vaak gebruikt als goedkoper alternatief voor basmatirijst. Ook jasmijnrijst bestaat er in een witte en een volkoren (zilvervlies) variant.

Witte rijst

Witte rijst is de meest gegeten en meest voorkomende rijst ter wereld. Witte rijst heeft een zeer neutrale smaak. Het bevat wel B-vitamines en mineralen zoals ijzer en magnesium, maar beduidend minder dan bruine rijst.

Surinaamse rijst

Surinaamse rijst valt onder de witte (en dus minder voedzame) rijstsoorten

Gekleurde rijst

Dit zijn witte rijstsoorten die gekleurd worden m.b.v. (natuurlijke) kleurstoffen zoals: Rode rijst (wordt gekleurd met tomaat), Pandan rijst (wordt gekookt met groene pandan bladeren) of Gele rijst dat gekleurd wordt met kurkuma of safraan.

Kleefrijst (sushi-, risotto-, dessertrijst)

Staat wereldwijd bekend als Botanrijst of Ketan wordt veel gebruikt in desserts of het maken van sushi vanwege de plakkerige structuur na het koken. Het is een witte rijst en bevat daarom minder voedingstoffen, vitamines en mineralen dan de ‘volkoren’ varianten.

Instant - / snelkookrijst

Instant rijst en snelkookrijst zijn voorgekookte rijstsoorten die minder voedingstoffen, vitamines en mineralen bevatten dan de niet-voorgekookte varianten. Bovendien worden er vaak andere stoffen (o.a. plantaardige oliën aan toegevoegd) en zijn ze vaak duurder dan droge rijstsoorten. Je kunt deze varianten beter vermijden.

Healthy snack

Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

          • Fitblogs

           Speciaal voor jou

           Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

           Bekijk alle blogs
          • Tips gezonder eten

           Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

           Lees verder
          • Wat is een gezond vetpercentage?

           Lees verder
          • Stap 1

           Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

           Lees verder
          • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

           Lees verder
          • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

           Lees verder
          • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

           Lees verder
          • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

           Lees verder
          • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

           Lees verder
          • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

           Lees verder
          • 11 tips tegen honger en eetbuien

           Lees verder