Erwten-eiwit vs whey

15 september 2021|Voeding|Leestijd: 5 min

Als je aan (kracht-) sport doet heeft je lichaam voldoende eiwitten nodig om spieren op te bouwen en goed te kunnen herstellen. Een makkelijke manier om aan deze eiwitten te komen is het gebruik van een eiwitsupplement.

Een populair eiwitsupplement dat veel gebruikt wordt door sporters en door velen gezien wordt als het beste eiwitsupplement op de markt is whey-eiwit.

Maar, is whey daadwerkelijk zo goed voor je? Of is erwten-eiwit een vergelijkbaar of zelfs beter alternatief?

Whey eiwit

Whey (of wei) komt uit de zuivelindustrie en is een restproduct dat overblijft bij de productie van kaas. Dit restproduct is (mede door goede marketing) in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het best verkochte en meest gebruikte eiwitsupplement in de fitnessindustrie. 

Maar is dit eiwit daadwerkelijk zo goed voor je? Hoewel whey eiwit bij sommige mensen snel wordt opgenomen door het lichaam, bevat het wel lactose (melksuiker) waar een groot deel (75%) van de wereldwijde bevolking intolerant voor is.

Mensen met een (lichte) intolerantie kunnen whey eiwit daarom niet goed verdragen en het wordt dan ook minder goed opgenomen door het lichaam. Winderigheid, huiduitslag en opgeblazen gevoel zijn hierbij vaak het gevolg.

Steeds meer mensen vermijden daarom zuivelproducten en zullen dus op zoek moeten naar een vervanger voor whey eiwit. Maar is er zoiets? Is er een ander eiwit dat minstens zo goed (of misschien zelfs beter werkt) dan whey eiwit? En wat als je geen dierlijke eiwitten wilt gebruiken? Wat is dan het beste alternatief?

No whey? No problem!

In een onderzoek gepubliceerd in The Journal of the International Society of Sports Nutrition hebben wetenschappers aangetoond, dat zowel het gebruik van erwten-eiwit als het gebruik van whey hetzelfde resultaat geeft voor spieropbouw [1,2].

Tijdens een een zeer kwalitatieve dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie (RCT) werden 161 mannen willekeurig ingedeeld in drie groepen: whey protein, pea protein (erwten-eiwit) en een placebogroep. Alle mannen deden vervolgens 12 weken lang aan krachttraining.

Aan het einde van het onderzoek bleek dat alle groepen baat hadden bij de krachttraining met weinig verschil tussen de drie groepen. Focus op de zwakste deelnemers gaf echter een veelzeggend verschil tussen de groep met het erwten-eiwit en die met een placebo…

Mannen in de groep met het erwten-eiwit hadden een 12.3-20.2% toename in spierdikte van de biceps brachii ten opzichte van 7.3-8.6% in de placebogroep, terwijl de whey-groep een toename liet zien van 13.5-15.6%.

Tussen de groep met whey en de groep met erwten-eiwit zat geen statistisch verschil en de wetenschappers van dit onderzoek kwamen daarom tot de volgende conlusie:

"Since no difference was obtained between the two protein groups, vegetable pea proteins could be used as an alternative to whey-based dietary products". 

Conclusie erwten-eiwit vs whey

Kan je niet goed tegen lactose of neem je liever geen dierlijke eiwitten? Dan is erwten-eiwit een prima vervanger voor whey eiwitten. Erwten-eiwit heeft een vergelijkbare spieropbouwende werking en steeds meer professionele atleten herstellen na hun training met vegan proteïne shakes waarbij het vaakst wordt gekozen voor erwten-eiwit.

Heb je vragen over plantaardige eiwitten of spierherstel? Neem gewoon contact met ons op. We staan klaar om je te helpen! :)