Eiwitshakes van whey: zo wordt het gemaakt

6 mei 2020|Voeding|Leestijd: 5 min

Steeds meer mensen maken er een gewoonte van om als aanvulling op de dagelijkse voeding extra eiwitten te nemen. Vaak in de vorm van eiwitpoeder.

Bij Orangefit zijn we gek op plantaardig. Daarom gebruiken we voor onze producten alleen plantaardige ingrediënten, zoals erwten-eiwit voor ons plantaardige eiwitpoeder. Maar de verreweg meest bekende vorm, ookal zie je steeds meer de verschuiving naar plantaardig gaan, blijft toch nog wei-eiwitpoeder, ook wel whey-eiwit genoemd.

Maar wat is wei eigenlijk? Hoe wordt het gemaakt? Waar komt het vandaan? Wat voor impact heeft het op het milieu? En hoe wordt plantaardig eiwitpoeder dan gemaakt? We vertellen het je hieronder!

Wat is weiproteïne/whey eiwit precies?

Dat wei een vorm van zuivel is, weten de meeste mensen. Maar dat wei tot voor kort eigenlijk als een bijproduct van de zuivelindustrie werd gezien, is minder bekend.

Wei is namelijk een vloeistof die ontstaat als restproduct bij het kaasmaken. Na het toevoegen van het stremsel aan de melk, zijn wei en wrongel de bestanddelen die overblijven. Wei heeft van nature een geelgroene kleur en een licht zure smaak.

Oorspronkelijk werd de wei als afvalproduct in rivieren of op het land gedumpt, wat behoorlijk vervuilend was voor het milieu. (1) Daarna werd het een tijdje als voeding voor varkens gebruikt. De varkens bleken er extra hard van te gaan groeien en hun vlees werd malser. Dat inspireerde uiteindelijk de overgang van afval tot nuttig product: weipoeder als aanvulling op het menselijk dieet was hiermee ‘geboren’. (2)

Whey-eiwit vind je terug in drie soorten: concentraat, isolaat en hydrolisaat.

  • Whey concentraat – ca. 29-89% eiwitten, lactose en vet, rijk aan voedingsstoffen;
  • Whey isolaat - 90% eiwitten of meer, minder lactose en vet, minder voedingsstoffen;
  • Whey hydrolisaat - gehydroliseerde wei. Deze wordt sneller geabsorbeerd door je lichaam maar zorgt voor een veel hogere insulinepiek.

Wei-concentraat is de meest gangbare variant, omdat het goedkoper is en meer voedingsstoffen bevat.

Het productieproces van whey: hoe wordt weipoeder gemaakt?

Wei of whey is dus een restproduct van de kaasproductie. Na het scheiden van de wrongel en de wei, wordt de wei aangezuurd. De wei-eiwitten gaan daardoor samenklonteren, en kunnen vervolgens gescheiden worden van de rest van de wei.

Om tot weipoeder te komen, worden de klonters platgestampt. Whey-eiwit heeft in tegenstelling tot de zure wei een bittere smaak, en wordt daarom voordat het verkocht wordt vrijwel altijd gezoet met smaak- en zoetstoffen.

De ecologische voetafdruk van whey-poeder

Whey is zoals gezegd een bijproduct van de kaasindustrie, maar omdat wei eiwitpoeder tegenwoordig ook commercieel erg interessant zijn, bestaan er vandaag de dag ook fabrieken die zich volledig richten op de productie van wei.

De zuivelindustrie ligt de laatste tijd behoorlijk onder vuur vanwege de negatieve impact op het milieu. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zuivel een vergelijkbare uitwerking heeft op het klimaat als vlees en tot de top 3 meest vervuilende voedingswaren behoort. (3),(4)

Met name boter en kaas – en dus ook wei – hebben een grote impact. Dit negatieve effect van de zuivelindustrie op het klimaat is vooral te wijten aan de hoeveelheid methaan dat wordt uitgestoten door koeien. (5)

Is er een duurzamer alternatief voor wei-eiwit?

Wei is een hoogwaardige eiwitbron met compleet aminozuurprofiel, en bevat mogelijk een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen. Voor een aanzienlijk deel van de mensen gaan deze voordelen echter niet op vanwege een lactose-intolerantie, en bovendien kleven er ook een aantal mogelijk nadelige effecten aan het gebruik van wei-eiwit op de lange termijn. Over de gezondheidsvoor- en nadelen zijn behoorlijk wat onderzoeken gepubliceerd met tegenstrijdige uitkomsten. Nauwkeuriger (en onafhankelijk) onderzoek moet dus uitwijzen wat de voor- en nadelen daadwerkelijk zijn.

De reden waarom steeds meer mensen kiezen voor plantaardige eiwitten en alternatieven zijn de sterk dieronvriendelijke aspecten en de enorme ecologische voetafdruk van dierlijk eiwit.

Sta je ook op het punt om over te stappen op plantaardige eiwitten? Je hoeft dan gelukkig helemaal niets te missen. Een uitstekend alternatief voor weipoeder is erwtenproteïne, bijvoorbeeld onze eigen Orangefit Protein: een hoogwaardig plantaardig eiwit met eveneens een compleet aminozuurprofiel.

Uit onderzoek blijkt dat erwteneiwit hetzelfde effect heeft op bijvoorbeeld spieropbouw als wei-eiwit. (6)

Het grote voordeel van plantaardige eiwitten? Ze hebben een veel kleinere impact op het milieu, zijn 100% diervriendelijk en brengen evengoed hun eigen gezondheidsvoordelen met zich mee. (7),(8),(9)

Extra voordeel: erwteneiwit is hypoallergeen, wat betekent dat je ook met een lactose- en koemelkallergie zonder zorgen hier gebruik van kunt maken.

Hoe wordt erwteneiwit of erwtenproteïne gemaakt?

Erwteneiwit heeft een compleet aminozuurprofiel en in vergelijking met andere plantaardige eiwitbronnen heeft het een fijne smaak en structuur. Daarom kiezen we met Fit Green Protein graag voor erwteneiwit. Als je wilt weten hoe erwteneiwit wordt gemaakt lees dan hieronder mee.

1. Het begint bij de volledige erwten, deze worden gezeefd en ontpeld.

2. De gepelde erwten worden vermalen en in een wateroplossing gebracht.

3. Tijdens dit proces lossen de proteïnen op. De vezels en het zetmeel lossen niet op.

4. De opgeloste fractie wordt gescheiden van de niet-opgeloste fractie (decanteren).

5. De oplossing met proteïnen wordt verder op-geconcentreerd.

6. De oplossing wordt vervolgens gedroogd door middel van ‘spray drying’.

'Spray drying' is een methode om poeder te vormen uit een oplossing. De geconcentreerde oplossing wordt door een verstuiver geleid, om vervolgens in een licht verwarmde toren te worden gespoten. Door deze manier van vernevelen en drogen krijg je een kleine korrelgrootte. De kleine druppels drogen aan de warme lucht, en de droge stof blijft over.Dit wordt tot slot nogmaals vermalen en gezeefd.

Hierna is het erwten-eiwit ‘klaar’. Zo makkelijk!

Heb je vragen?

Heb je nog verdere vragen over hoe whey eiwit of plantaardige eiwitten worden gemaakt? Bel ons van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur of stuur een mailtje naar hallo@orangefit.nl. We staan klaar om je te helpen!