Leestijd: 3 min

7 gezonde voordelen van havermout

16 september 2019|Voeding

Onze plantaardige maaltijdvervangers Orangefit Hero en Orangefit Diet zijn onder andere gemaakt van havermout. Dit veelzijdige graan is namelijk niet alleen lekker en gemakkelijk, maar het is ook nog eens ontzettend goed voor je gezondheid. In dit artikel geven we 7 redenen waarom wij havermout gebruiken in onze producten en waarom het zo gezond is.

Wat is havermout?

Haver is een graansoort uit de grassenfamilie en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië.

Havermout wordt bereid uit haver door de haverkorrels te wassen, pellen en vervolgens te verhitten. Hierna worden ze in stukken geknipt en met stoom verhit en plat gewalst.

Havermout is verkrijgbaar in een aantal verschillende varianten:

1. Langkokende havermout
Deze havermout is gemaakt van hele haverkorrels. Het is een grove havermout die je vaak vindt in natuurlijkwinkels. De kooktijd hiervan is ongeveer 15 minuten.

2. Snelkokende havermout
Deze havermout is gemaakt van gebroken haverkorrels en vind je in de meeste supermarkten. De kooktijd is ongeveer 5 minuten, maar je kunt het ook heel goed "rauw" eten of laten wellen. Het havermeel dat wij gebruiken in onze plantaardige maaltijdshakes is gemaakt van deze variant.

3. Instant havermout
Deze havermout is ook gemaakt van gebroken haverkorrels. Deze variant is al voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout.

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Waarom is havermout zo gezond?

Havermout is één van de gezondste graansoorten ter wereld. Hieronder bespreken we 7 gezonde voordelen en eigenschappen van havermout:

1. Het verlaagt je cholesterolgehalte

Havermout bevat zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die de opname van vet en cholesterol remmen en helpen bij het verlagen van met name het (slechte) LDL-cholesterol en de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

2. Het verlaagt je risico op diabetes

Havermout is een goede bron van magnesium en rijk aan complexe koolhydraten en vezels, wat een zeer gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel, wat het risico op diabetes verlaagt.

3. Het beschermt je tegen kanker

Havermout en andere volle granen bevatten lignanen, krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen, ontstekingsremmend werken en zo helpen bij het voorkomen van kanker.

4. Het boost je immuunsysteem

Havermout bevat zoals eerder genoemd bèta-glucanen. Deze bèta-glucanen verbeteren de respons van je immuunsysteem op virussen en bacteriële infecties.

5. Het bevat veel eiwitten

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van elke (spier-)cel in ons lichaam. Havermout levert meer eiwitten dan andere granen en bevat ongeveer 15 gram eiwitten per 100 gram.

6. Het vermindert je hongergevoel

Havermout is erg verzadigend. Het houdt je langer vol en de koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen door je lichaam. Dit voorkomt zo dat je sneller trek krijgt of last krijgt van een hongergevoel.

7. Het is van nature glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij en daarmee een uitstekende optie voor mensen die minder gluten willen eten of daar gevoelig voor zijn.

Haver wordt overigens wel vaak verwerkt en opgeslagen in fabrieken waar ook andere granen worden bewaard. Het kan hierdoor niet helemaal vrij zijn van gluten. 

Mensen met een complete glutenintolerantie (coeliakie) moeten hier dus wel op letten en in dat geval kiezen voor een 100% glutenvrij variant.

Conclusie

Havermout is rijk vezels, eiwitten en gezonde vetten en bevat veel B-vitamines en mineralen als mangaan, magnesium, fosfor en ijzer. Havermout is ontzettend voedzaam en kent vele gezonde voordelen. Dit is de reden dat wij havermout toevoegen aan onze producten Orangefit Hero en Orangefit Diet

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?

Bestel Orangefit Protein, Orangefit Diet of Orangefit Diet Bar en we begeleiden je met voedingsadvies.

 • Fitblogs

  Speciaal voor jou

  Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

  Bekijk alle blogs
 • Tips gezonder eten

  Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

  Lees verder
 • Wat is een gezond vetpercentage?

  Lees verder
 • Stap 1

  Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

  Lees verder
 • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

  Lees verder
 • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

  Lees verder
 • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

  Lees verder
 • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

  Lees verder
 • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

  Lees verder
 • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

  Lees verder
 • 11 tips tegen honger en eetbuien

  Lees verder