Zoveel calorieën eet je als je even niet oplet

20 mei 2022|Voeding|Leestijd: 4 min

Als je bedenkt dat je caloriebehoefte hoogstwaarschijnlijk (minder dan) 2.000kcal per dag is, moet je wel heel goed opletten wil je daar niet overheen gaan. En dat is nogal een uitdaging, vooral zo ergens tussen vrijdagmiddag en de zondag die op je kater volgt.

Ga maar na: in het lijstje hieronder zie je hoeveel calorieën je naar binnen werkt als je even een avondje niet oplet of doelbewust keihard aan het cheaten bent. 

Avondje sport kijken

Op tv, of nog erger: in het cafe. Hoewel je op zo’n avond soms je nagels afbijt van de spanning, is de kans miniem dat je de borrelhapjes, chips en rondjes bier afslaat. En dan loopt je calorie-inname al gauw in de duizenden. Een halve liter bier is al goed voor 200 calorieën, een kwart zak chips voor zo’n 350. Tel daar nog een paar porties gefrituurde snacks bij op (ongeveer 240 calorieën per portie) en je gaat al snel richting je dagbuffer. 

Om de schade te beperken kan je je matties voor zijn en een fitproof drankje opperen, zoals een wodka spa rood. Zo bespaar je al gauw honderden calorieën. Ga je de wedstrijd kijken in de kroeg, bestel dan uiteraard daar je eigen drank en sla de rondjes even over. Pro-tip: eet van tevoren thuis een voedzame maaltijd met langzame koolhydraten en veel vezels zodat je lang een voldaan gevoel hebt en minder geneigd bent om te snacken.

Etentje buiten de deur 

Uiteten is vragen om een calorie-overschot. Je weet niet hoe een gerecht is gemaakt en je hebt dus geen zicht op dikmakers die erin gegaan zijn en je eet vaak grotere porties als je niet zelf kookt. En heb je iets te vieren (of niet), dan gaat dat vaak gepaard met een fles wijn en een dessert. Gemiddeld krijg je 1.300 calorieën binnen als je je hoofdgerecht buiten de deur dineert. Neem je een toetje, dan mag je daar natuurlijk nog aardig wat punten bij optellen. 

Het goede nieuws: je kan ook uit eten gaan met minder calorieën op de teller. Sla het brood en de kruidenboter die je bij binnenkomst vaak krijgt af, hou het bij één of twee glazen wijn, kies niet voor junkfood en vraag eventueel om extra groenten in plaats van patat bij je hoofdgerecht. 

Brunchen met familie 

Je hoeft geen Siciliaanse familie te hebben om te overeten tijdens een brunch. Tenzij je zelf jarig bent, eet je standaard te veel als je met familie bent. Je wilt van alles wel wat proeven, en die beruchte tiramisu van je tante: tja die sla je nooit over (mag ook niet van haar). Bedenk, voor je de hele avond moet uitbuiken, dat je ook kleine porties kan eten van alles. Pak een kleiner bordje uit de kast en drink een paar glazen water voor het eten. Dat scheelt echt, want zo’n brunch zorgt er al gauw voor dat je 1.500 tot 2.000 calorieën binnen krijgt.

Brakke ochtend

Dit zijn de gevaarlijkste. Alcohol en slaaptekort is het recept voor slechte eetkeuzes. Die salade die je in de koelkast had staan negeer je volkomen en vet katervoer bunkeren is je enige to do op zo’n dag. Ontbijt je bijvoorbeeld met American pancakes, toppings of ander comfort food en eet je ‘s middags friet met een burger? Dan hark je zo heel wat calorieën naar binnen. Gemiddeld telt een brak ontbijt 1.500 calorieën, terwijl een gezond ontbijt gemiddeld 400-500 calorieën bevat.

Jezelf af en toe laten gaan moet echt kunnen. Maar structureel is het minder verstandig. Dit artikel is bedoeld om je inzicht te geven. Geniet lekker, maar doe 't met mate. En voel je niet slecht als je dag alles eet wat je wil. Het draait om balans. Maar, heb je een doel? Zoals afvallen. Vraag jezelf dan af wat je belangrijker vindt. Het halen van je doel of jezelf een dagje laten gaan! Je ziet dat zulke dagen namelijk flink in je resultaat kunnen hakken.