Leestijd: 3 min

Is een airfryer echt gezonder dan een frituurpan?

12 maart 2021|Voeding

In steeds meer huishoudens verdwijnt de frituurpan en komt er een airfryer voor terug. De reden is dat de airfryer een stuk gezonder is. Maar is dat eigenlijk wel zo? We leggen uit hoe het zit.

Wat is een airfryer?

Van een afstand lijkt een airfryer behoorlijk op een frituurpan. Het zijn beiden vierkante apparaten met een mandje erin voor snacks en friet. Het grote verschil is dat een airfryer de producten verwarmt door middel van hete lucht en een frituurpan met frituurvet of -olie. 

Verschillen tussen airfryer en frituurpan

Praktisch gezien bereid je in een frituurpan alleen friet en snacks. En misschien een oliebol op oudejaarsdag. Maar met een airfryer kan je veel meer producten bereiden. Je kan er bijvoorbeeld ook groenten in verwarmen, broodjes in bakken en zelfs taarten in maken. 

Een ander groot verschil is dat de airfryer een stuk minder stinkt dan de frituurpan. Je ruikt eigenlijk alleen de producten die je verwarmt, terwijl je bij een frituurpan ook de stank van het brandende vet erbij krijgt. Om die reden zetten veel mensen de frituurpan in de schuur of op het balkon. Een airfryer zet je gewoon op het aanrecht, eventueel met de afzuigkap aan.

Een airfryer is ook veiliger. Je hebt geen last van vetspetters die uit de pan springen en zelfs als het apparaat omvalt is er waarschijnlijk niet veel aan de hand.

Tot slot is een airfryer veel makkelijker in gebruik. Je doet de stekker erin en het apparaat is er klaar voor. Bij een friteuse moet je niet vergeten om regelmatig het vet te verversen. Na gebruik is de airfryer in een handomdraai weer schoon.

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Is een airfryer gezonder?

Ja! Een airfryer is in de basis veel gezonder dan een frituurpan. Omdat de snacks niet liggen te sudderen in brandend vet of olie, trekt het vet er dus ook niet in en eet jij het uiteindelijk niet op. Het wordt niet voor niets ‘gezond frituren’ genoemd. 

Het aantal calorieën verschilt per bereidingswijze dan ook behoorlijk. In onderstaande tabel zie je de verschillende voedingswaarden per product per bereidingswijze (1). Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.

Snack Calorieën frituren Calorieën airfryer
Mexicano 330 kcal 220 kcal
Kaassoufflé 300 kcal 200 kcal
Viandel 300 kcal 190 kcal
Hamburger 270 kcal 200 kcal
Gehaktstaaf 270 kcal 200 kcal
Frikandel 200 kcal 160 kcal
Kipkorn 190 kcal 150 kcal
Kroket 175 kcal 150 kcal
Bitterballen 40 kcal per stuk 35 kcal per stuk
Friet (per 100 gram) 320 kcal 130 kcal

Nr. 1 Afslankshake

Orangefit Diet is de best geteste maaltijdvervanger door de Consumentenbond. Tijdelijk met gratis voedingsadvies bij iedere aankoop!

Ontdek de Diet

En de producten dan?

Maar in de oven of airfryer bereidt je meestal niet dezelfde producten als die je in de frituur zou gooien. Hier worden speciale producten voor ontwikkelt, zoals ovenfriet of airfryer frikadellen. Worden deze dan niet van te voren extra ingevet? Ja dat klopt, maar het verschil valt eigenlijk best wel mee (2, 3). 

Zoals je ziet is ook het aantal calorieën bijna gelijk. En let op: het gaat in dit geval om bereide producten. In de oven of airfryer worden er tijdens de bereiding geen calorieën meer toegevoegd, terwijl er in de frituur nog een behoorlijke hoeveelheid vet bij komt.

Conclusie

De airfryer is hét gezonde alternatief voor de frituurpan. Bereide producten bevatten veel minder vet en calorieën en aan de producten die speciaal voor de airfryer ontwikkeld zijn, wordt maar een klein beetje extra vet toegevoegd. De airfryer is ook nog eens veelzijdiger, veiliger en brengt minder stank met zich mee. Reden genoeg om je frituur weg te doen en een nieuwe airfryer aan te schaffen!

Ben je op zoek naar nieuwe manieren om gezonder te eten? Vraag dan voedingsadvies op maat aan of download onze plant-based guide. Let’s create a fitter world!

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?

Bestel Orangefit Protein, Orangefit Diet of Orangefit Diet Bar en we begeleiden je met voedingsadvies.

 • Fitblogs

  Speciaal voor jou

  Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

  Bekijk alle blogs
 • Tips gezonder eten

  Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

  Lees verder
 • Wat is een gezond vetpercentage?

  Lees verder
 • Stap 1

  Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

  Lees verder
 • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

  Lees verder
 • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

  Lees verder
 • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

  Lees verder
 • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

  Lees verder
 • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

  Lees verder
 • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

  Lees verder
 • 11 tips tegen honger en eetbuien

  Lees verder