Leestijd: 6 min

7 veelgemaakte fouten met voeding en training

24 februari 2020|Voeding

Bezoek je regelmatig de sportschool en sta je uren per week op de loopband, maar zie je weinig resultaat? Of lukt het je maar niet om die extra kilo’s kwijt te raken, ondanks dat je alleen maar “gezond eet"?

Dan kan het heel goed zijn dat je iets niet helemaal goed doet.

In dit artikel bespreken we 7 veelgemaakte fouten die veel mensen maken op het gebied van voeding en training. Vermijd deze fouten en je zult merken dat je veel sneller op weg bent naar jouw doel.

Fout 1: Je volgt blindelings de media

Veel mensen halen hun informatie over voeding en gezondheid uit de media. Vaak zijn dit slecht onderbouwde claims, halve waarheden of zelfs advertorials die zorgen voor veel verwarring en allerlei hardnekkige mythes.

Laat je niet gek maken en haal je informatie niet blindelings uit kranten, tijdschriften of online artikelen en kijk altijd kritisch naar de bron van een artikel. Hetzelfde geldt voor de informatie van zelfverklaarde (internet) gezondheidsgoeroes. Niet alles wat wordt geschreven is per definitie waar.

Een goed advies is om je informatie uit betrouwbare bronnen en bij voorkeur uit wetenschappelijke onderzoeken te halen. 

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na een workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

Fout 2: Je volgt de laatste trend of hype

Er zijn duizenden dieetboeken die van alles claimen en resultaten beloven in een week. Of pillen en poeders die je “vetverbranding aanzetten” en allerlei methodes die je wijs maken dat je op de bank kunt blijven zitten en de hele dag chocola kunt blijven eten terwijl je een kilo in de week afvalt.

Er bestaan geen magische pillen of wondermiddelen. Stop met het geloven in fabels en richt je op het aanpassen van je leefstijl en het maken van betere keuzes. Je hoeft echt niet alles te laten staan, maar een strakker lijf bereik je met een beetje discipline en een goede planning.

Je zult er uiteraard tijd en energie in moeten stoppen, maar deze factoren bepalen uiteindelijk het resultaat. Niet het eten van besjes uit het Amazone gebied.

Fout 3: Je focust je te veel op gezond (clean) eten

Afvallen (vet verbranden) en aankomen (spieropbouw) draait om energiebalans. Dit is de basis. Het lichaam verbruikt dagelijks een bepaalde hoeveelheid energie (calorieën) om te kunnen functioneren. Eet je voldoende calorieën dan blijf je op gewicht, eet je meer dan kom je aan en van het eten van minder calorieën per dag val je af. 

Om vet te verbranden moet je dus een calorietekort creëren. Dit houdt in dat het lichaam gedurende een bepaalde periode minder calorieën binnenkrijgt dan het nodig heeft.

Bij een negatieve energiebalans val je af en bij een positieve energiebalans kom je aan en het maakt voor gewichtsverlies niet uit waar deze calorieën uit komen.

Het feit dat je gezondere producten eet zegt in feite niets over het aantal calorieën dat je binnen krijgt. Of je nu havermout eet, groene salades, walnoten of een stuk taart, je lichaam herkent simpelweg geen producten.

Wat je lichaam wel kent zijn macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten), vitamines, mineralen en andere stoffen. Je kunt alleen “gezonde dingen” eten, maar als je lichaam meer calorieën binnenkrijgt dan het nodig heeft, dan zal je niet afvallen.

Als je doelstelling is om af te vallen, dan is het dus belangrijk om niet alleen te kijken naar wat je eet, maar ook hoeveel je dagelijks binnen krijgt.

Uiteraard is het belangrijk om goede volwaardige voeding te kiezen met een flinke dosis vezels, vitaminen en mineralen. Deze voedingsmiddelen passen beter binnen een gezond voedingspatroon en zorgen er niet alleen voor dat je de juiste stoffen binnenkrijgt, maar bevatten doorgaans ook (veel) minder calorieën en andere stoffen die bijdragen aan je gezondheid.

Fout 4: Je eet te weinig koolhydraten

Veel mensen vermijden koolhydraten, omdat ze denken dat dit dikmakers zijn.

Hoewel het verstandig is om “snelle koolhydraten” (snoep, koek, gebak, pasta, witbrood, etc.) te vermijden, kunnen gezonde koolhydraten als: (zoete) aardappel, volle granen, peulvruchten, groenten en fruit juist bijdragen aan gezond gewichtsverlies, meer spieropbouw en een betere gemoedstoestand tijdens het afvallen.

Koolhydraten geven het lichaam energie en zorgen er ook voor dat je optimaal kunt blijven trainen. Het maakt voor gewichtsverlies niet uit of je “low-carb” eet of niet. Sterker nog, het kan zelfs nadelig zijn als je regelmatig traint op een low-carb-dieet.

Ben je minder actief of heb je veel overgewicht? Dan kan het beter zijn om iets minder koolhydraten te gaan eten.

Actieve mensen houden een dieet met voldoende koolhydraten echter langer vol en hebben vaak minder honger waardoor de drang om te gaan overeten sterk afneemt. Ze voelen zich doorgaans gewoon veel beter met voldoende koolhydraten in hun dieet.

Orangefit Protein Bar

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fout 5: Je eet te weinig eiwitten

Eiwitten zijn van essentieel belang voor je lichaam. Ze zorgen mede voor spierbehoud tijdens het afvallen, spiergroei en herstel van het lichaam.

Als je doel is om af te vallen is het zeker aan te raden om voldoende eiwitten te eten. Bovendien zorgt een portie eiwitten voor een goede verzadiging en verhoogt het de stofwisseling.

Tijdens het afvallen raden wij aan om 1.8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen.

Fout 6: Je doet te veel cardio

Uren per week op een loopband lopen, op een crosstrainer staan of op een fiets zitten is niet alleen saai (tenzij je een tablet meeneemt en Game of Thrones gaat zitten kijken), het is in de meeste gevallen minder productief als het gaat om afvallen en vet verbranden. Ook kan het in sommige gevallen leiden tot overtraining.

Tenzij je traint voor de marathon van Rotterdam of het beklimmen van de Alpe d’Huez, zou je je tijd veel efficiënter kunnen besteden (bijvoorbeeld door meer krachttraining te doen, zie volgende punt).

Hoewel je over het algemeen iets meer vet verbrandt tijdens een duurtraining, is de vetverbranding met name na een interval- of krachttraining vele malen sterker en zorgt over het algemeen voor meer vetverlies.

Dus vergeet die eindeloze cardiosessies en doe liever 2 á 3 keer per week een korte interval- of circuittraining van 15-20 minuten.

Fout 7: Je doet te weinig krachttraining

Iedereen zou eigenlijk een bepaalde vorm van krachttraining moeten doen. Krachttraining is niet alleen goed voor een strakker lichaam, meer definitie en een hogere vetverbranding, maar ook voor sterkere botten, een betere insulinegevoeligheid en een gezonde bloeddruk.

Krachttraining is dus het beste wat je kunt doen voor een strak(ker) lichaam en je algehele gezondheid.

Conclusie

Er kunnen meerdere factoren meespelen waarom jij je doel (nog) niet hebt bereikt. Daarom hebben we in dit artikel de meest gemaakte fouten die veel mensen maken op een rij gezet.

Het is belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt, anders zal je het niet lang volhouden. Wanneer jij het heerlijk vindt om te gaan hardlopen of fietsen, dan moet je dat zeker blijven doen.

Doe je het echter omdat je denkt dat je hiervan sneller of meer afvalt, dan kun je beter kiezen voor een andere methode zoals kracht- of intervaltraining.

Leg tijdens je trainingen de nadruk op kracht en het opbouwen van spieren. Dit zal je op de lange termijn het beste resultaat opleveren. 

Voeding is één van de belangrijkste factoren als het gaat om afvallen. De juiste voeding in combinatie met de juiste (kracht)training geeft het beste resultaat voor je lichaam en je gezondheid.

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

                    • Fitblogs

                      Speciaal voor jou

                      Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

                      Bekijk alle blogs
                    • Tips gezonder eten

                      Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

                      Lees verder
                    • Wat is een gezond vetpercentage?

                      Lees verder
                    • Stap 1

                      Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

                      Lees verder
                    • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

                      Lees verder
                    • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

                      Lees verder
                    • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

                      Lees verder
                    • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

                      Lees verder
                    • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

                      Lees verder
                    • 11 tips tegen honger en eetbuien

                      Lees verder