5 voedingstips tegen huidproblemen

6 juli 2020|Voeding|Leestijd: 5 min

Je huid is het grootste orgaan dat een signaal afgeeft als er iets mis is met je voeding. Iedereen heeft vast wel eens problemen (gehad) met zijn huid en je huid kan veel zeggen over je gezondheid. Veelvoorkomende huidproblemen zoals puistjes, acne, psoriasis, dermatitis, netelroos of andere huiduitslag kunnen echter voor een groot gedeelte verbeteren of zelfs voorkomen worden door het eten van de juiste voeding. In dit artikel geven we aan welke voeding je het beste kunt vermijden en ook geven we 5 voedingstips voor het verbeteren en gezonder maken van je huid.

Voedingstips tegen huidproblemen

Hieronder geven we een aantal tips die je toe kunt passen wanneer je regelmatig last hebt van huidklachten en huidproblemen.

1. Antioxidanten

Je huid is gek op antioxidanten. Voeding dat rijk is aan antioxidanten (vitamine A, C en E) helpt om je huid gezond te houden en rimpels tegen te gaan.

Vitamine A: Ons lichaam kan zelf vitamine A aanmaken uit betacaroteen, wat ook wel provitamine A wordt genoemd. Je vind het vooral in: zoete aardappel, wortel en pompoen.

Vitamine C: Groenten (aardappelen en koolsoorten) en met name fruit zoals: kiwi, sinaasappel, mango, papaja, ananas en bessen zijn de beste bronnen van vitamine C.

Vitamine E: Groene groenten, avocado, amandelen, zonnebloempitten en volle granen als havermout bevatten over het algemeen veel vitamine E.

2. Goede vetten

Het eten van de juiste vetten met een goede balans tussen omega-3 en omega-6 vetten zijn een belangrijk onderdeel van een goede huidverzorging. Het heeft een beschermende werking en houdt je huid zacht, soepel en elastisch.

Natuurlijke bronnen van omega 3 en 6 zijn o.a.: walnoten, amandelen, lijnzaad, chiazaden, avocado en vette vis.

3. Zink

Dit mineraal is onderdeel van een groot aantal enzymen en betrokken bij de opbouw van eiwitten, de stofwisseling, het immuunsysteem en de groei en ontwikkeling van nieuw (huid)weefsel.

Zink helpt bij de aanmaak van nieuw collageen en helpt zo tegen ontstekingen (acne), rimpels, striae, schade door de zon, wratten en haaruitval.

Goede plantaardige bronnen van zink zijn o.a.: pompoenzaden, zonnebloempitten, sesamzaden, cashewnoten, kikkererwten, bonen en spinazie.

4. Zwavel

Zwavel heeft een antibacteriële, ontstekings- en schimmelwerende werking en wordt vaak succesvol gebruikt bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen zoals o.a.: acne vulgaris, rosacea, dermatitis, roos, schurft en wratten.

Zwavel zit in groene bladgroenten (rucola, spinazie, waterkers), kruisbloemige groenten (koolsoorten, broccoli, radijs, spruiten), hennepzaad en eieren.

5. Groene thee

Groene thee bevat catechinen (krachtige antioxidanten) en tal van andere ontstekingsremmende stoffen die niet alleen helpen de veroudering van je huid tegen te gaan, maar ook je gezondheid kunnen verbeteren.

Wat je het beste kunt vermijden

Niet alleen het toevoegen van voeding, maar ook het verminderen of weglaten van bepaalde producten kan je huid (en gezondheid) een boost geven:

1. Bewerkte voeding

Een voedingspatroon met overmatig gebruik van bewerkte en onvolwaardige voeding, dierlijke eiwitten, verzadigde (trans-)vetten, toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen verstoort je darmflora.

Dit heeft niet alleen een negatief effect op je huid, maar het verhoogt ook je risico op allerlei gezondheidsaandoeningen.

2. Zuivel en zuivelproducten

Een van de bekendste huidaandoeningen is acne. Acne is een ontstekingsziekte (van de talgklieren) die met name veel voorkomt bij jonge volwassenen.

Hoewel de daadwerkelijke oorzaak ervan nog niet bekend is (genetische aanleg blijkt een grote factor), is er mogelijk wel een relatie met het drinken van (magere) melkproducten en acne.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat whey-proteïnen en niet-geslachtshormonen en groeifactoren die in melk aanwezig kunnen zijn (zoals groeihormoon en IGF-1) de ontwikkeling van acne kunnen bevorderen.

Heb jij veel last van huidklachten? Dan kan het verstandig zijn om je inname van zuivelproducten te beperken en in plaats daarvan te kiezen voor een plantaardig alternatief.

[ Lees ook: Wat is een lactose-intolerantie en wat zijn de symptomen? ]

3. Alcohol

Overmatig gebruik van alcohol is gerelateerd aan meerdere ziektes en veel medische aandoeningen, waaronder huidkanker. Voor een gezonde(re) huid, kun je alcohol dus het beste zoveel mogelijk vermijden.

4. Gluten en tarweproducten

Auto-immuunziekten, allergieën, psoriasis en andere aandoeningen zijn inmiddels gelinkt aan een glutenintolerantie. Hoewel een glutenintolerantie zelden voorkomt in mensen, zien we dit getal echter wel toenemen.

Tarwe(-gluten) wordt veel gebruikt door voedingsfabrikanten en het zit tegenwoordig in heel veel producten zoals: soepen, sauzen, snoep, koek, gebak, kant-en-klaar maaltijden, smaakmakers, kruiden, vleeswaren, vruchtendranken en ga zo maar door.

Dit kan ervoor zorgen dat mensen gevoeliger worden voor gluten en kan op langere termijn huidproblemen en andere klachten in de hand werken. Veel mensen met huidklachten zouden daarom kunnen profiteren van een (grotendeels) glutenvrij dieet.

Conclusie

Huidklachten zijn bij veel mensen een veelvoorkomend probleem. Door bepaalde voedingsmiddelen te beperken of te vermijden en te luisteren naar je lichaam, kun je echter veel huidklachten verminderen of zelfs voorkomen.

Symptomen als roodheid, ontstekingen, een droge huid, broze nagels en droog haar, zijn signalen die kunnen wijzen op een tekort aan onder andere antioxidanten, mineralen, vetzuren en het eten van verkeerde dingen.

Uiteraard kunnen er ook nog andere oorzaken zijn die huidklachten veroorzaken, zoals: genetische aanleg, hormoonveranderingen, puberteit, de pil, steroïden, medicatie, cosmetica, leefstijl en stress.

Deze factoren kunnen allemaal meespelen, maar met deze bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg om je huidproblemen te verbeteren.