Leestijd: 5 min

5 voedingstips tegen huidproblemen

6 juli 2020|Voeding

Je huid is het grootste orgaan dat een signaal afgeeft als er iets mis is met je voeding. Iedereen heeft vast wel eens problemen (gehad) met zijn huid en je huid kan veel zeggen over je gezondheid. Veelvoorkomende huidproblemen zoals puistjes, acne, psoriasis, dermatitis, netelroos of andere huiduitslag kunnen echter voor een groot gedeelte verbeteren of zelfs voorkomen worden door het eten van de juiste voeding. In dit artikel geven we aan welke voeding je het beste kunt vermijden en ook geven we 5 voedingstips voor het verbeteren en gezonder maken van je huid.

Voedingstips tegen huidproblemen

Hieronder geven we een aantal tips die je toe kunt passen wanneer je regelmatig last hebt van huidklachten en huidproblemen.

1. Antioxidanten

Je huid is gek op antioxidanten. Voeding dat rijk is aan antioxidanten (vitamine A, C en E) helpt om je huid gezond te houden en rimpels tegen te gaan.

Vitamine A: Ons lichaam kan zelf vitamine A aanmaken uit betacaroteen, wat ook wel provitamine A wordt genoemd. Je vind het vooral in: zoete aardappel, wortel en pompoen.

Vitamine C: Groenten (aardappelen en koolsoorten) en met name fruit zoals: kiwi, sinaasappel, mango, papaja, ananas en bessen zijn de beste bronnen van vitamine C.

Vitamine E: Groene groenten, avocado, amandelen, zonnebloempitten en volle granen als havermout bevatten over het algemeen veel vitamine E.

2. Goede vetten

Het eten van de juiste vetten met een goede balans tussen omega-3 en omega-6 vetten zijn een belangrijk onderdeel van een goede huidverzorging. Het heeft een beschermende werking en houdt je huid zacht, soepel en elastisch.

Natuurlijke bronnen van omega 3 en 6 zijn o.a.: walnoten, amandelen, lijnzaad, chiazaden, avocado en vette vis.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na de workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

Orangefit Protein Bar

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

3. Alcohol

Overmatig gebruik van alcohol is gerelateerd aan meerdere ziektes en veel medische aandoeningen, waaronder huidkanker. Voor een gezonde(re) huid, kun je alcohol dus het beste zoveel mogelijk vermijden.

4. Gluten en tarweproducten

Auto-immuunziekten, allergieën, psoriasis en andere aandoeningen zijn inmiddels gelinkt aan een glutenintolerantie. Hoewel een glutenintolerantie zelden voorkomt in mensen, zien we dit getal echter wel toenemen.

Tarwe(-gluten) wordt veel gebruikt door voedingsfabrikanten en het zit tegenwoordig in heel veel producten zoals: soepen, sauzen, snoep, koek, gebak, kant-en-klaar maaltijden, smaakmakers, kruiden, vleeswaren, vruchtendranken en ga zo maar door.

Dit kan ervoor zorgen dat mensen gevoeliger worden voor gluten en kan op langere termijn huidproblemen en andere klachten in de hand werken. Veel mensen met huidklachten zouden daarom kunnen profiteren van een (grotendeels) glutenvrij dieet.

Conclusie

Huidklachten zijn bij veel mensen een veelvoorkomend probleem. Door bepaalde voedingsmiddelen te beperken of te vermijden en te luisteren naar je lichaam, kun je echter veel huidklachten verminderen of zelfs voorkomen.

Symptomen als roodheid, ontstekingen, een droge huid, broze nagels en droog haar, zijn signalen die kunnen wijzen op een tekort aan onder andere antioxidanten, mineralen, vetzuren en het eten van verkeerde dingen.

Uiteraard kunnen er ook nog andere oorzaken zijn die huidklachten veroorzaken, zoals: genetische aanleg, hormoonveranderingen, puberteit, de pil, steroïden, medicatie, cosmetica, leefstijl en stress.

Deze factoren kunnen allemaal meespelen, maar met deze bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg om je huidproblemen te verbeteren.

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

          • Fitblogs

           Speciaal voor jou

           Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

           Bekijk alle blogs
          • Tips gezonder eten

           Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

           Lees verder
          • Wat is een gezond vetpercentage?

           Lees verder
          • Stap 1

           Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

           Lees verder
          • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

           Lees verder
          • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

           Lees verder
          • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

           Lees verder
          • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

           Lees verder
          • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

           Lees verder
          • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

           Lees verder
          • 11 tips tegen honger en eetbuien

           Lees verder