8 hacks voor een relaxte ochtendspits thuis

1 september 2022|Lifestyle|Leestijd: 4 min

We zijn niet allemaal ochtendmensen, en in een land waar het altijd warmer is onder de dekens, is het verleidelijk om langer te blijven liggen dan verstandig. Het gevolg: chaos en haast tijdens de ochtendspits thuis. Kan het ook anders? Sjawel! 8 tips voor meer rust in de ochtend, die je meteen kan toepassen.

1. Vijf-secondenregel

Niet te verwarren met de tien-secondenregel die geldt als je reep op de grond valt. De vijf-secondenregel houdt in dat je meer kans van slagen hebt als je binnen vijf seconden nadat de wekker gaat, in de actie schiet. Wacht je langer dan vijf seconden met opstaan, dan kan je er donder op zeggen dat je blijft snoozen.

2. Outfits klaarleggen 

Als je in alle haast een outfit moet uitkiezen, besluiten je hersenen vaak dat je ineens niks meer hebt om aan te trekken. Een bekend fenomeen, wat je kan verhelpen door de avond ervoor al je kleding klaar te leggen. Gestreken en al, scheelt ook weer tijd. Bonustip voor ouders: leg een paar outfits passend bij de weersvoorspelling klaar of hang ze op een apart rekje. Zo geef je je kind het idee dat het zelf mag kiezen wat het aantrekt, en heb je geheid minder gedoe.

3. Prep je ontbijt (en lunch)

Begin je de dag met een havermoutje? Top, maak er overnight oats of chia-pudding van. Dat kan je namelijk goed de avond van tevoren maken. Fruit als appels en peren kan je ook voorsnijden, citrusvruchten drogen juist snel uit.

Ook kan je onze handige Hero ontbijtshake proberen. De Hero is de held tijdens de ochtendspits in huis. Een compleet, plantaardig ontbijt met alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Van eiwitten tot omega 3-vetten en de vitamines en mineralen. Water erbij, even shaken en klaar ben je!

Stuur je de kids iedere naar school met hun eigen broodtrommeltje? Doe de broodtrommels de avond van tevoren in de vaatwasser. Scheelt ook. En, misschien kan je zelfs al de tafel dekken en de lunch preppen.

4. Zet je tas klaar

Een gouwe ouwe die altijd werkt: zet je tas de avond vantevoren klaar. Kijk in je agenda wat er op de planning staat, verzamel alles wat je nodig hebt en doe het alvast in je tas. Heb je gesport en ga je morgen weer? Haal je handdoek uit je tas en stop er meteen een nieuwe in. Zet je sporttas vervolgens vast in de gang of in de kofferbak. Moet je met de auto weg? Denk er ook aan om te checken of je eerder van huis moet om te tanken of te laden.

5. Geef alles een vaste plek

Dit zou eigenlijk punt één moeten zijn. Geef alles, maar dan ook alles, een vaste plek in je huis en zorg ook dat er maar één plek is voor datgene, of het nou je tandenborstel is, je sleutels of elastiekjes zijn. Ruim voor het slapen gaan alle hotspots op, leg alles terug op z’n plek en maak alle oppervlaktes leeg (tafel, salontafel, keukeneiland). Thank me later!

6. Zet belangrijke spullen bij de deur

Is er iets wat je echt niet mag vergeten? Leg het bij de deur, in je schoen of ergens anders waar je hoe dan ook langs moet.

7. Sta wat eerder op 

Klinkt als een open deur, maar zet je wekker eerder en je wint een hoop tijd. Heb je moeite met eerder opstaan omdat je dan een kortere nachtrust hebt? Ook dit tackle je eenvoudig. Als je 15-30 minuten eerder opstaat, sluit dan ook je ogen 15-30 minuten eerder. Niet het allerleukste (je kan het gevoel hebben dat je iets 'mist') maar het is wel effectief. Doe dit een paar weken en je zal merken dat je het steeds lekker vindt om eerder naar bed te gaan.

8. Maak je routine heilig

Werk niet tegen maar werk met je eigen biologische klok mee. Sta altijd ongeveer even laat op en ga ongeveer op dezelfde tijd naar bed. Hou dit eens zes weken vol en je nieuwe gewoonte zit erin. Je lichaam gaat lekker op een vast ritme. Bonuspunten als je vroeg je nest in duikt en vroeg opstaat: elk uur voor 0.00 telt voor twee als het gaat om de kwaliteit van je slaap. Uitgerust wakker worden geeft je meteen een voorsprong en maakt je beter bestendig tegen (ochtend)stress.

Een goede voorbereiding is echt het halve werk voor minder stress in de ochtend. Succes met deze tips!