Blijf langer gezond met deze 9 gewoontes

14 oktober 2022|Lifestyle|Leestijd: 2 min

Veel mensen denken dat alleen genen je levensverwachting bepalen, maar ook omgevingsfactoren en keuzes zoals je eetpatroon en lifestyle zijn key. Zo kan overgewicht er bijvoorbeeld voor zorgen dat je 5 tot 13 jaar korter leeft. Hier zijn 9 gewoontes gelinkt aan een langer leven. 

Vermijd overeten

De link tussen calorie-inname en longevity wordt steeds duidelijker. Meer en meer studies op menselijke populaties laten zien dat er een link is tussen een te hoge calorie-inname en een afname van levensjaren. (1) (2)

Word zen

Meditatie verjongt, zegt de wetenschap. Het zet telomerase-enzymen aan, waardoor je immuunsysteem als het ware teruggaat in de tijd. (3)

Billen van de bank

Bewegen kan je extra jaren cadeau geven. Dat zit zo: lekker de benen losschudden zorgt voor de aanmaak van nieuwe neuronen in de hippocampus en reset zo je brain. 15 minuten per dag maakt al verschil. (4)

Focus op gezonde plant-based voeding

Veel onderzoeken laten een verband zien tussen een plantenrijk voedingspatroon en een lager risico op prematuur overlijden, kanker en hartfalen. (5) (6)

Slik Omega-3

Omega-3 hoef je allang niet meer uit visolie te halen. Vissen halen het stofje uit algen, dus kan je ook direct algenolie slikken. Bij een dosering van 250 mg EPA en DHA per dag (voor een langere periode) neemt de kans op overlijden door een hartaanval af. (7)

Probeer kurkuma

Kurkuma, koenjit of turmeric is de koning van de kruiden als het gaat om anti-aging. Dit gele spul bevat de potente bioactieve stof curcumin. Curcumin remt ontstekingen, geeft antioxidanten af en ondersteunt de conditie van je hart, hersenen en longen. Goed om te weten: deze studies zijn nog niet op mensen gedaan. (8)(9)

Ga saunahangen

Zoek een gym met sauna, want met vier keer per week een kwartiertje zweten tot aan je enkels verklein je de kans op ouderdomskwaaltjes met 66%. Geen kattenpis dus. Sidenote: deze studie is alleen gedaan op mannen. (10)

Ga eerder naar bed

Sorry jonge ouders, maar slecht slapen is echt funest. Elke keer dat je een nacht tekort slaapt, is er eigenlijk één te veel. Probeer dan ook bij te slapen waar je kan en sluit op tijd je ogen :) (11)

Stop met roken

Is ‘ie weer… roken. Nergens goed voor. We hebben allemaal wel een oom die zwaar rookte en toch heel oud geworden is, maar dat neemt niet weg dat het iets doet met je. Roken is één van de belangrijkste oorzaken van longkanker. Ongeveer 85% van alle gevallen komt door roken. (12) Laten liggen dus dat sigaretje.