10 gezonde voordelen van omega-3

2 maart 2020|Voeding|Leestijd: 4 min

Omega-3 vetten spelen een belangrijke rol in ons lichaam en zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.

In dit artikel leggen we in het kort uit wat omega-3 vetten zijn en zetten we 10 gezonde voordelen van omega-3 voor je op een rij.

Wat is omega-3?

Omega-3 vetten zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste en belangrijkste vormen van hiervan zijn ALA (alfalinoleenzuur) en de zogenaamde vetzuren EPA en DHA.

Omega-3 vetten zijn essentieel. Dit betekent dat je lichaam deze vetzuren niet zelf aan kunt maken. Ons lichaam kan zelf EPA en DHA aanmaken uit ALA. Dit is echter niet heel efficiënt en gaat vaak om kleine hoeveelheden. Het is daarom belangrijk om voldoende omega-3 vetten binnen te krijgen via onze voeding.

ALA komt hoofdzakelijk voor in plantaardige producten zoals lijnzaadolie, (lijn)zaden, noten en andere plantaardige oliën. EPA en DHA zitten met name in algen(olie), schaaldieren en vette vis.

Wat zijn de gezonde voordelen van omega-3?

Omega-3 vetten zijn essentieel voor een goede werking van ons lichaam. Hieronder geven we 10 gezonde voordelen van omega-3 vetten:

1. Beschermen je hart

Omega-3 vetten hebben een gunstige invloed op  je hart en bloedvaten en helpen zo het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

2. Verlagen je bloeddruk

Voor mensen die last hebben van een verhoogde bloeddruk kunnen omega-3 vetten helpen om hun bloeddruk te verlagen.

3. Goed voor je hersenen

Omega-3 (DHA) is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van onze hersenen en kunnen je mogelijk beschermen tegen Alzheimer en dementie.

4. Goed voor je ogen

Omega-3 (DHA) is ook belangrijk voor een normale hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Voldoende DHA in onze voeding kan maculaire degeneratie, die slechtziendheid en blindheid kan veroorzaken, helpen voorkomen.

5. Belangrijk tijdens zwangerschap

Het binnen krijgen van voldoende omega-3 vetten tijdens het geven van borstvoeding en tijdens je zwangerschap is essentieel voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen en (pasgeboren) baby’s. 

6. Goed voor je huid

DHA vormt een belangrijk onderdeel van onze (huid)cellen. Omega-3 vetten kunnen daarom helpen om je huidcellen gezond te houden en vroegtijdige veroudering te voorkomen.

7. Remmen ontstekingen

Ontstekingen in ons lichaam zijn belangrijk en beschermen tegen infecties en herstel bij schade en letsel. Langdurige (chronische) ontstekingen hebben echter een nadelige invloed op onze gezondheid. Omega-3 vetten kunnen chronische ontstekingen verminderen en zo je risico op hartziekten, kanker en andere aandoeningen verlagen.

8. Helpen tegen depressie

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig omega-3 vetten consumeren minder snel depressief zijn. Omega-3 supplementen kunnen daarom helpen tegen angststoornis en depressie en symptomen ervan verminderen.

9. Verbeteren je slaap

Een goede slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Omega-3 (DHA) kan de lengte en de kwaliteit van je slaap verbeteren en daarmee je risico op depressie, overgewicht, diabetes of andere ziektes en aandoeningen aanzienlijk verlagen.

10. Helpen bij het afslanken

Omega-3 vetten dragen bij aan een beter herstel na het trainen en kunnen mogelijk ook helpen tijdens het afslanken. Omega-3 vetten zorgen voor minder honger en meer verzadiging tijdens het afvallen en kunnen, met name bij mensen met overgewicht, zorgen voor minder vetopslag en een verbeterde vetverbranding.

Conclusie

Omega-3 vetten zijn essentieel voor onze lichamelijke en mentale gezondheid.

Omega-3 vetten beschermen onder andere tegen hart- en vaatziekten en hebben daarbij ook nog heel vele andere gezonde voordelen voor je lichaam en je prestaties.

Goede bronnen van omega-3 zijn onder andere: walnoten, algenolie, lijnzaad, hennep- zaad/olie en chiazaden.

Het is goed om dagelijks plantaardig bronnen van omega-3 te eten, zoals noten en zaden. Voor mensen die geen vis kunnen of willen eten zijn verrijkte voedingsmiddelen en een plantaardig omega-3 supplement een heel goed (en ook veel duurzamer) alternatief.

Vissen kunnen omega-3 vetten net als de mens niet zelf aanmaken, maar halen deze uit de algen die ze eten. Daarom halen wij onze Omega 3 direct uit de algen en maken we hier algenolie van.

Dit is een zeer effectieve en eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je lichaam alle belangrijke omega-3 vetten binnen krijgt die bijdragen aan een optimale gezondheid.

Onze Daily Essentials Omega 3 bevat 300 mg DHA en 150 mg EPA per dosering van twee capsules, overeenkomstig met de richtlijn van 200 mg omega 3-vetzuren per dag. Deze hoeveelheden zijn nodig om te profiteren van alle voordelen van de vetzuren: verminderde kans op hart- en vaatziekten, beter gezichtsvermogen en gezondere hersenen.

Onze omega 3 is niet alleen een goede keuze voor jezelf, maar ook een betere keuze voor het milieu.