Orangefit Kerstcake

17 december 2021|Dessert

It’s the most wonderful time of the year! Daarom hebben we een heerlijke Orangefit Kerstcake bedacht. Ideaal als traktatie bij de thee, maar ook als dessert met een toefje plantaardige slagroom of bolletje ijs.

Deze Kerstcake is rijk aan smaken van het gedroogde fruit, de sinaasappelrasp en de verschillende kruiden. En het leuke aan dit recept is dat je het gedroogde fruit ook kan vervangen voor andere fruitsoorten. Zo geef je de cake steeds weer een nieuwe smaak. Ook na Kerst :)

En ben je in een hele feestelijke bui? 😉 Dan kan je het gedroogde fruit van te voren ook in rum laten wellen. 

Ingrediënten: (12 tot 14 plakjes)

  • 300 gram tarwebloem
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 100 gram cranberries
  • 100 gram dadels (zonder pit), in stukjes
  • 2 tl geraspte sinaasappelschil
  • 125 ml ongezoete amandel- of havermelk
  • 2 schepjes Orangefit Protein vanille
  • 150 gram plantaardige boter
  • 25 gram gesmolten kokosolie
  • 1 rijpe banaan
  • 2 el agavesiroop
  • 2 tl citroensap
  • 2 el kokosbloesemsuiker (optioneel)
  • 50 gram gemixte noten, in stukjes
  • 2 ½ tl speculaas- en koekkruiden
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder

Bereidingswijze:

Belangrijk: laat het gedroogde fruit minimaal 1 uur wellen in lauwwarm water. Giet vervolgens af en laat een tijdje goed uitlekken in een vergiet.  

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  3. Mix in een ruime kom de plantaardige boter, kokosbloesemsuiker, agavesiroop, geprakte banaan en gesmolten kokosolie met elkaar tot een luchtig geheel.
  4. Mix ook alle droge ingrediënten met elkaar en voeg dit aan het luchtige boter geheel toe. Meng alles goed met een spatel door elkaar.
  5. Voeg hier nu ook de plantaardige melk en citroensap aan toe en meng alles handmatig (of met een keukenmachine op lage stand) tot een dik beslag.
  6. De laatste stap is het toevoegen van het gedroogde fruit en de stukjes noten. Meng ook dit goed en luchtig door elkaar.
  7. Schep het beslag nu in de cakevorm. Gebruik een spatel of de overkant van een lepel om het beslag goed te verdelen.
  8. De baktijd van deze Kerstcake is langer, omdat je hem bakt op een lage temperatuur. Plaats de cake nu voor ongeveer 2 tot 2 ½ uur in de oven.
    * Gebruik na 2 uur bakken een satéprikker om te controleren of de cake al gaar is. Blijft er nog veel beslag achter op de prikker? Bak de cake dan wat langer. Herhaal dit proces eventueel elke 10/15 minuten.
  9. Laat de cake vervolgens goed afkoelen.
  10. Ready to enjoy!

Voedingswaarde

  • Energie - Kcal: 293
  • Vetten: 11g
  • Koolhydraten: 40,5g
  • Vezels: 2,9g
  • Eiwitten: 6,7g