Vegan of dierlijk collageen? Wat is het verschil?

5 augustus 2020|Voeding|Leestijd: 3 min

Lange tijd werden collageen supplementen vooral gemaakt van dierlijke producten. Maar gelukkig zijn er nu ook mogelijkheden voor mensen die graag plantaardiger willen eten of vegetariër/veganist zijn!

Wel werken beiden producten net even anders. We leggen uit hoe dat zit.

Over collageen

Het lichaam wordt voor 15 tot 20% opgebouwd uit verschillende soorten eiwitten. Collageen is met 30 tot 40% (1) het meest voorkomende eiwit en is verantwoordelijk voor de vorming van botten, huid, spieren, pezen, gewrichten en meer. Essentieel voor een sterk lichaam, strakke huid en soepele spieren dus!

Collageen wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Tot een zekere hoogte dan. Na je 25e levensjaar vermindert de productie namelijk en na je 50e verjaardag wordt het bij veel mensen zelfs helemaal niet meer aangemaakt. Om die reden kiezen veel mensen voor collageenrijke voeding of collageen supplementen.

[Meer informatie: Wat is collageen? En waarom is het belangrijk?]

Plantaardig collageen winnen

Planten maken geen collageen aan. Dieren en mensen wel. Collageen poeder wordt daarom voornamelijk gewonnen uit bindweefsel en botten van vis, rund en kip. Omdat planten het eiwit niet bezitten, leek dit lange tijd de enige manier om collageen te winnen en om te zetten in supplementen.

Maar goed nieuws voor mensen die liever een plantaardige variant willen: zoals vegetariërs en veganisten! Tegenwoordig zijn er namelijk ook plantaardige opties.

Dat werkt wel net even anders dan bij dierlijke collageen. De combinatie van plantaardige stoffen in collageen supplementen (zoals de Orangefit Collageen Booster) helpt het lichaam namelijk om zelf natuurlijke collageen te produceren.

Hoe werkt de natuurlijke productie van collageen?

Zoals vele processen ingewikkeld zijn in het menselijk lichaam, is ook de productie van collageen een ingewikkeld verhaal. Wat je in het kort moet weten, is dat eiwitten worden opgebouwd uit verschillende aminozuren. In het eiwit collageen zijn glycine, proline en hydroxyproline de meest aanwezige aminozuren. Hydroxyproline wordt weer gemaakt door proline en lysine te combineren en dit proces vereist vitamine C (2, 3).

Met een combinatie van bovenstaande aminozuren en vitamine C kun je zo het lichaam stimuleren om (meer) collageen aan te maken. Op deze manier gebeurt het 100% natuurlijk en kan het 100% plantaardig.

Is vegan collageen net zo goed als dierlijk collageen?

Met plantaardige collageen supplementen geef je je lichaam de bouwstenen om zelf collageen aan te maken. Maar werkt dat wel net zo goed als de dierlijke oplossingen? Helaas is er nog geen onderzoek dat een definitief antwoord kan geven. Wel heeft plantaardige collageen een aantal bijzondere voordelen ten opzichte van dierlijke.

1. Focus op productie

Dierlijk collageen wordt niet meteen opgenomen en ingezet. Na inname wordt het door het lichaam eerst afgebroken en omgezet in aminozuren en peptiden (4). Je lichaam stuurt deze stoffen vervolgens je bloedbaan in en gebruikt het waar het nodig is. Het is niet zeker dat hier ook daadwerkelijk weer collageen van gemaakt wordt.

2. Makkelijker te verteren

Een ander voordeel van deze ‘methode’ is dat het makkelijker te verteren is. Stoffen als vitamine C en zink worden snel door het lichaam opgenomen, zonder eerst verteerd en afgebroken te worden. Een voordeel voor mensen met een moeilijke spijsvertering.

3. Beter voor de planeet en dierenwelzijn

We hebben allemaal onze redenen om te kiezen voor een plantaardige lifestyle. Omdat het beter voor je gezondheid is, beter voor het milieu of voor dierenwelzijn. Maar we willen ook graag ons lichaam sterk en gezond houden. Met plantaardige collageen supplementen kun je beide doelen blijven nastreven! 

Conclusie

Wat beter is komt dus met name aan op persoonlijke voorkeur. Neem je liever geen dierlijk collageen? Dan is vegan collageen poeder zoals de Collageen Booster een betere optie voor je!