Zo maak je de perfecte smoothiebowl

5 augustus 2021|Smoothie

Ze zijn razend populair en tegenwoordig in bijna ieder gezond eettentje wel te vinden. Smoothie bowls! Erg lekker en ook nog eens super gezond. Steeds meer mensen willen ze daarom ook thuis maken. Samen met Orangefit ambassadeur Ieke Booij, van Food by Ieke, hebben we daarom een handige gids gemaakt waarin we je uitleggen hoe je zelf de perfecte smoothie bowl maakt en hoe je oneindig kan variëren.

Wat is een smoothie bowl?

Een smoothie bowl is in principe niets anders dan een smoothie in een schaaltje, versierd met toppings in mooie vormen of patronen. Ieke: “Ik verdeel mijn smoothies altijd in twee lagen: de eerste laag is de basis en de tweede laag zijn de toppings.”

 • De eerste laag vormt de basis en is al een dikke smoothie. “Mijn geheim voor een romige, ijsachtige structuur is door proteïnepoeder toe te voegen en de juiste opbouw en afmetingen te gebruiken van alle ingrediënten. Het is belangrijk dat je de ingrediënten in de juiste volgorde in je blender of keukenmachine doet. Zo blendt alles het beste in elkaar en krijg je de meest romige en lekkerste structuur.” Verderop in dit artikel een handig stappenplan!
 • De tweede laag zijn de toppings. “Hier gebruik ik fruit, noten, zaden en pitten. Maar ook aan granola, muesli, vanille, kaneel, cacaonibs, stukjes chocolade, kokos gedroogd fruit, agavesiroop, pindakaas, notenpasta of groenten zoals spinazie of avocado.” Wil je nog gezonder gaan? Voeg dan bijvoorbeeld matcha, spirulina of maca poeder toe.

De perfecte smoothie bowl in 7 stappen

Loopt het water je al in de mond? Mooi! Dan is het tijd om het stappenplan te delen voor de perfecte smoothie bowl. Onderstaande stappen zijn voor één portie.

Stap 1: Liquid

Doe 200-250 ml liquid in de blender. "Zelf doe ik vaak voor de helft water en voor de helft iets anders, zoals amandelmelk of sojayoghurt. Maar je kan bijvoorbeeld ook voor kokoswater, normale yoghurt, sojamelk of vruchtensap kiezen."

Stap 2: Proteïne poeder

Voeg 1 schepje Orangefit Protein toe. En eventueel collageen. "Mijn favoriete smaak is banaan of vanille, omdat deze niet al te sterk is in combinatie met de rest van de ingrediënten in de smoothie bowl."

Stap 3: Superfoods

Voeg 1 eetlepel of theelepel superfoods toe aan de blender. Denk bijvoorbeeld aan matcha, spirulina, maca, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad of een andere superfood die jij lekker vindt.

Stap 4: Bevroren fruit

Voeg 1 handje bevroren fruit toe. Lekker is bijvoorbeeld om blauwe bessen, mango, ananas, banaan, aardbeien, passievrucht of perzik toe te voegen.

Let je op je suikerinname? Check dan ook eens ons artikel 'Top 10 fruitsoorten met weinig suiker'.

Stap 5: Bevroren groenten

Voeg 1 handje bevroren groenten toe. "Zelf kies ik vaak voor spinazie, bloemkool, broccoli, avocado (vruchtgroente 😉), andijvie, peterselie of boerenkool.

Tip: Je hoeft niet per se groenten toe te voegen. Maar ze maken je smoothie wel extra gezond en zitten vol met goede bouwstoffen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke groenten, aangezien de smaak en geur van het fruit toch overheerst. Dat maakt het een makkelijke manier om (meer) groenten binnen te krijgen!

Stap 6: Blenden maar!

Doe in bovenstaande volgorde alles in de blender. Blend nu het geheel 30 tot 60 seconden op de hoogste stand totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn en je een romige substantie hebt. "Let op: mix je smoothie niet té lang. Probeer hem zo te blenden dat je een soort ijsstructuur krijgt. Is het te dun? Voeg dan wat extra bevroren ingrediënten toe of blend een paar ijsblokjes kort mee."

Tip: Laat je blender niet langer dan een minuut mixen. Anders verlies je waardevolle antioxidanten en voedingsstoffen.

Stap 7: Toppings

De basislaag is nu gereed. Doe de smoothie in een schaaltje en ga van start met de toppings. Tijd om een waar kunstwerk in een bowl te maken!

 • Garneer je smoothie bowl in een vorm of structuur. Leg alles bijvoorbeeld in rechte banen, verdeel je bakje in kwarten, of bestrijk in rondjes.
 • Kies toppings die jij lekker vindt. Zoals granola en kleurrijk fruit (vers of bevroren). Maak het feestje compleet door ook superfoods toe te voegen, cacaonibs, gedroogd fruit, noten, zaden of pitten.
 • Een laatste tip is om ook pindakaas of een andere notenpasta toe te voegen. Dit is erg lekker en maakt de smoothie bowl nóg smeuïger!

Een smoothie bowl is een superleuke én gezonde manier om je dag te starten. Je stopt er in wat jij lekker vindt en je kan er een waar kunstwerkje van maken. En omdat je het (voornamelijk) maakt met plantaardige producten die lang houdbaar zijn, is het ook nog eens een duurzaam gerecht. 

Boodschappenlijstje

Heb je het recept geprobeerd, werd je er enthousiast van en wil je vaker genieten van een smoothie bowl? Zorg dan dat je de volgende ingrediënten standaard in huis hebt! Zo kan je oneindig blijven variëren en iedere dag zorgen voor een andere smoothie bowl.

 • Amandelmelk of sojayoghurt
 • Bevroren fruit
 • Bevroren groenten
 • Gedroogd fruit
 • Noten, zaden en pitten
 • Orangefit Protein
 • Granola of muesli
 • Superfoods (matcha, spirulina, maca, etc)
 • Cacaonibs
 • Kokossnippers
 • Pindakaas en andere notenpasta's
 • Optioneel: Agavesiroop

Aan de slag!

Een smoothie bowl is een leuke en gezonde manier om je dag mee te starten. Of om je dag mee te onderbreken natuurlijk 😊 Je stopt er in wat jij lekker vindt en je kan er een waar kunstwerkje van maken. En omdat je het (voornamelijk) maakt met plantaardige producten die lang houdbaar zijn, is het ook nog eens een duurzaam gerecht. 

Ook een smoothie bowl maken volgens Ieke’s recept? Bestel nu Orangefit Protein en neem eens een kijkje op @foodbyieke voor meer inspiratie en gezonde recepten. Of probeer onze groene smoothie bowl, acai smoothie bowl, pindakaas smoothie bowl of vers fruit smoothie bowl.