Wat is vitamine C en waarom is het belangrijk?

20 mei 2020|Voeding|Leestijd: 3 min

Vitamine C is één van de meest populaire en meest besproken vitamines.

In dit artikel leggen we uit wat vitamine C is, wat de voordelen zijn en hoe je er dagelijks voldoende van binnen krijgt.

Wat is vitamine C?

Vitamine C (ookwel ascorbinezuur genoemd) is onder andere betrokken bij het in stand houden van ons immuunsysteem en werkt als antioxidant in ons lichaam.

Vitamine C komt met name voor in groenten en fruit, lost gemakkelijk op in water en is gevoelig voor verhitting, zuurstof en zonlicht.

Waarom is vitamine C belangrijk?

Vitamine C staat met name bekend vanwege zijn positieve werking op ons immuunsysteem. Het zorgt voor een goede weerstand en is nodig voor de bouw van onze cellen en de vorming van bindweefsel. Ook draagt vitamine C bij aan een goede wondgenezing en helpt het met de opname van ijzer in je lichaam.

Maar vitamine C heeft nog meer voordelen die vaak nog niet bij iedereen bekend zijn, namelijk:

  • Het draagt bij aan het concentratievermogen
  • Het bevordert het energieniveau
  • Het is belangrijk voor de vorming van collageen
  • Het is belangrijk voor een gezonde huid
  • Het is goed voor de leerprestatie en het geheugen

Wat gebeurt er bij een tekort aan vitamine C?

Wanneer je zeer weinig groenten, fruit en vers voedsel eet heb je een verhoogd risico op een tekort aan vitamine C.

Een tekort aan vitamine C zorgt onder andere voor een verminderde weerstand, vermoeidheid, bloedarmoede (door slechte ijzeropname), slechte wondgenezing, bloedend tandvlees en gewrichtspijn. Een langdurig vitamine C tekort kan uiteindelijk leiden tot scheurbeuk.

Wat gebeurt er bij een teveel aan vitamine C?

Vitamine C is een vitamine die oplosbaar is in water. Dit betekent dat een overschot aan vitamine C wordt uitgescheiden door je lichaam.

Extreem hoge doseringen van vitamine C kunnen echter wel schadelijk zijn. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan diarree en darmklachten veroorzaken en meer dan 10 gram per dag kan leiden tot nierstenen, verhoogde oxidatieve stress, te hoge ijzeropname en een vitamine B12 tekort.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C zit hoofdzakelijk in groenten, fruit en aardappelen. Met name citrusvruchten, alle soorten kool, paprika, bessen, frambozen, aardbeien, kiwi en mango zijn goede bronnen van vitamine C.

Dagelijks hebben volwassen mannen en vrouwen 75 mg vitamine C nodig. Hieronder kun je zien hoeveel dat ongeveer is.

  • 1 opscheplepel spruitjes (70 gram) bevat 92 mg
  • 100 gram broccoli bevat 75 mg
  • 1 Sinaasappel bevat 66 mg
  • 1 Schaaltje aardbeien bevat 60 mg
  • 1 Kiwi bevat 59 mg
  • 1 Gekookte aardappel bevat 6 mg
  • 100 gram kersen bevat 10 mg

Wil je je lichaam net dat beetje extra geven dan kun je ook dagelijks extra een vitamine C supplement nemen. 

Let er hierbij wel op dat je kiest voor een vitamine C met een verantwoorde dosering van 250mg tot maximaal 500mg. Er zijn veel vitamine C supplementen met meer dan 1.000 mg. Zo'n hoge dosering is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn.