Voordelen plantaardige lifestyle + 7 tips om plantaardig(er) te eten

29 april 2020|Voeding|Leestijd: 5 min

De interesse en populariteit van plantaardig eten is de afgelopen decennia enorm toegenomen.

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van plantaardig eten en besluiten om minder vlees en andere dierlijke producten te eten.

In dit artikel omschrijven we welke verschillende plantaardige diëten er zijn, bespreken we de gezondheidsvoordelen hiervan en geven we op het einde tips om plantaardiger te eten!

Verschillende plantaardige diëten 

Er zijn meerdere redenen waarom mensen besluiten om overstappen op een voedingspatroon dat veel meer de nadruk legt op plantaardige voeding.

Dit kan vanwege gezondheidsredenen, maar ook religie, het milieu en dierenwelzijn zijn voor veel mensen belangrijke argumenten om minder of geen dierlijke producten meer te eten.

Sommige mensen besluiten om niet meer dagelijks vlees te eten, terwijl anderen alle dierlijke ingrediënten helemaal vermijden. De manier waarop je dit kunt toepassen is dus per persoon verschillend.

Hieronder zetten we als eerst de meest voorkomende definities van vegetarische en veganistische diëten even voor je op een rij:

Flexitariër

Een flexitariër eet eieren, zuivelproducten en af en toe (niet dagelijks) vlees, gevogelte en vis.

Pesctariër

Een pescotariër eet geen vlees of gevogelte, maar wel eieren, zuivelproducten en af en toe vis.

Lacto-ovo-vegetariër

Een lacto-ovo-vegetariër eet geen vlees, vis of gevogelte, maar wel eieren en zuivelproducten.

Lacto-vegetariër

Een lacto-vegetariër eet geen eieren, vlees, vis of gevogelte, maar wel zuivelproducten.

Veganist

Een veganist eet geen vlees, vis, gevogelte, eieren of zuivelproducten en vermijdt ook alle dierlijke ingrediënten.

Whole foods, plant-based

Bij whole-food plant-based vermijdt je dezelfde producten als een veganist en eet je nauwelijks bewerkte producten, zoals oliën, witte bloem en witte geraffineerde suikers.

Wat zijn de voordelen van een plantaardig(er) dieet? 

1. Beter voor je gezondheid

Bij een plantaardig(er) dieet ligt de nadruk op het eten van groenten, fruit, peulvruchten, soja, granen, noten en zaden.

Deze producten bevatten veel vezels, magnesium, kalium, foliumzuur en antioxidanten en zijn laag in verzadigde vetten en cholesterol.

Mensen die grotendeels plantaardig eten zijn over het algemeen slanker en hebben daardoor een lager risico op chronische ziekten en cardiovasculaire aandoeningen. [1] [2]

Uiteraard spelen er nog veel meer (leefstijl-) factoren mee, maar als je minder (bewerkt) vlees eet en meer groenten, fruit, peulvruchten en volle granen toevoegt aan je dagelijkse voeding, dan verlaagt dit je risico op diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. [3] [4] [5]

Veel mensen ervaren ook dat ze gemakkelijker afvallen, beter herstellen en meer energie hebben wanneer ze minder dierlijke producten eten en plantaardiger gaan eten. [6]

2. Beter voor het milieu

Een plantaardig dieet dat de nadruk legt op lokale ingrediënten zijn milieuvriendelijker en zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk, dan diëten die sterk afhankelijk zijn van dierlijke producten. [7]

Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. [8]

Het produceren hiervan kost ook veel water, er gaat veel bos en natuur verloren en het zorgt voor vervuiling door mest.

Overstappen naar een meer plantaardige lifestyle is dus niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook beter voor het milieu.

Waar moet je op letten?

Het is niet nodig om vlees te eten. Dit kun je prima vervangen door ander producten, zoals peulvruchten, soja, noten, ei en vleesvervangers.

Ook voor zuivel zijn er tegenwoordig allerlei plantaardige alternatieven.

Wanneer je besluit om helemaal geen dierlijke producten meer te nemen dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten, vitamine B12, vitamine D, calcium en omega-3 vetten binnen krijgt.

In sommige gevallen kan de ijzer en zink bij vegetariërs en veganisten ook van belang zijn vanwege de beperkte biologische beschikbaarheid van deze mineralen. [9]

Door een aantal bewuste keuzes te maken hoef je echter niet bang te zijn dat je lichaam iets tekort gaat komen, wanneer je deze overstap maakt.

Lees ook: Hoe voorkom je een tekort aan voedingsstoffen als je volledig plantaardig eet?

We worden vandaag de dag ook bang gemaakt over wat we mogelijk allemaal tekort komen qua voedingstoffen en over wat er allemaal gezond is om te eten en wat niet.

Dit terwijl de meeste mensen juist te veel en/of veel te eenzijdig eten, te weinig slapen en te weinig bewegen.

Roken, slaapschuld, te weinig lichaamsbeweging en overmatig alcoholgebruik en zijn nog steeds de belangrijkste oorzaken van chronische ziekten en klachten.

Hoe begin je met plantaardig(er) eten?

Hieronder volgen nog een aantal tips om je op weg te helpen als je besluit om (meer) plantaardig te gaan eten.

1. Eet meer groenten

Eet meer groenten bij al je dagelijkse maaltijden. Dit is altijd goed om te doen, ongeacht je dieet. Vul de helft van je bord met groenten en varieer regelmatig met verschillende soorten en kleuren.

2. Maak een maaltijdsalade

Voor bij de lunch of bij een avondmaaltijd. Doe een paar handen sla of spinazie in een schaal en voeg er wat extra gegrilde groenten aan toe en wat bonen, (kikker-) erwten, verse kruiden en een gezonde dressing.

3. Ga voor minder vlees

Als je nu nog veel vlees eet, probeer dit dan te minderen door het te beschouwen als een bijgerecht. Vervang vlees regelmatig voor peulvruchten, soja of een ander plantaardig alternatief.

4. Kook vaker vegetarisch

Begin eens één of twee keer per week met het koken van een vegetarische maaltijd. Maak deze maaltijden met groenten, peulvruchten en volle granen. In de Aziatische keukens vind je veel recepten zonder dierlijke producten.

5. Begin met een graan ontbijt

Vergeet die boterham en de cornflakes met melk, maar begin je dag in plaats daarvan met een kom havermout, plantaardig melk/yoghurt, quinoa of boekweit met noten, zaden en vers fruit.

6. Kies de juiste vetten

Eet dagelijks een paar handen noten en zaden als snack of in een salade en gebruik regelmatig olijfolie, olijven en avocado’s. Dit zijn de juiste vetten die essentieel zijn voor een gezond lichaam

7. Gebruik een plantaardige eiwitshake

Een makkelijke manier om dagelijks extra plantaardige proteïne binnen te krijgen is een plantaardige eiwitshake zoals Orangefit Protein.

Conclusie

Een voedingspatroon dat de nadruk legt op groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volle granen hebben een gunstige invloed op BMI, lichaamsgewicht, bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Hierbij spelen ook andere leefstijlfactoren een hele belangrijke rol, maar inmiddels is wel duidelijk dat een plantaardiger dieet een positieve invloed kan hebben op je lichaam en je prestaties.

Welk dieet je uiteindelijk kiest hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren en leefstijl.

Maar de overstap naar meer plantaardig eten is absoluut de beste keuze voor je gezondheid en een gezondere planeet!