Minder trek in junkfood door vaker plantaardig te eten

19 oktober 2020|Voeding|Leestijd: 4 min

Plantaardig eten heeft veel interessante voordelen. Het is beter voor onze planeet, helpt bij afvallen en is een rijke bron aan belangrijke voedingsstoffen. Maar wist je dat plantaardig eten ook je trek in junkfood verminderd? We leggen uit hoe dat zit.

Ongezond eten door stress

Na een lange werkdag kom je uitgeblust thuis. Een collega was ziek, waardoor jij opeens twee keer zoveel werk moest doen. En in plaats van een compliment van je baas, kreeg je na uren overwerken nog een uitbrander toe. Eenmaal thuis kom je er ook nog eens achter dat je partner vergeten is om boodschappen te doen...

Geen eten in huis, terwijl jij een vreselijke dag achter de rug én berehonger hebt! Dus wat doe je? Je trekt een zak chips uit de kast en ploft op de bank. Zo, dat heb je wel verdiend. 

Klinkt dit bekend? In stressvolle situaties gaan we op zoek naar verlichting. Emotie-eten is een populaire manier om (tijdelijk) van dat gespannen gevoel af te komen.

De succesformule van junkfood

Hamburgers, friet, koekjes, chips en snoep zijn allemaal voorbeelden van junkfood. Junkfood is voedsel met veel geraffineerde suikers en vet, maar met weinig vitaminen, vezels en eiwitten. Veel ongezonde stoffen, weinig voedingswaarde en niet snel een vol gevoel - een gevaarlijke combinatie! 

En het wordt nog gevaarlijker: door het eten van suikers komt dopamine vrij in de hersenen (1). Dit geeft tijdelijk een goed gevoel en kan zeer verslavend werken. Volgens sommige onderzoekers zelfs even verslavend als cocaïne (2). 

Het is dan ook niet vreemd dat we onszelf troosten met junkfood in tijden van stress. Zelfs terwijl we eigenlijk wel weten dat het maar van korte duur is.

De oplossing is plantaardig

Loop je ook steeds in de junkfood val? Mogelijke oplossingen zijn om geen junkfood in huis te halen en alleen gezonde tussendoortjes te nemen. Maar wist je dat plantaardig eten ook helpt om minder zin in junkfood te hebben? Zo zit dat:

1. Train je smaakpapillen
Door te eten, trainen we onze smaakpapillen. Wanneer je veel junkfood eet, ontwikkel je een voorkeur voor suiker, vet en zout. Hierdoor krijg je steeds meer zin in ongezonde voeding. 

Maar je kunt je jezelf dus ook trainen om juist in gezonde voeding trek te krijgen (3). Door vaker plantaardig te eten, train je je smaakpapillen om deze smaken juist de voorkeur te geven.

2. Groene groenten
Groene groenten (zoals spinazie, boerenkool, kool en broccoli) bevatten structuren die thylakoïden worden genoemd. Onderzoek wijst uit dat deze structuren onze honger naar suikers doen verminderen (4).

3. Probiotica stimuleren
Je darmen bestaan uit biljoenen goede en slechte bacteriën (5). Wanneer deze met elkaar in balans zijn, spreken we van een gezonde darmflora. Gezonde darmen zorgen voor meer energie en een betere weerstand.

De goede bacteriën noemen we ook wel probiotica. Deze houden onze bloedsuikerspiegel op peil, waardoor we geen extra behoefte aan suikers krijgen (6). Om je darmflora in balans te houden kan je plantaardige probiotica-rijke voeding eten of 100% plantaardige probiotica capsules nemen.

4. Vitaminetekort plantaardig oplossen
Vitaminen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Ons lichaam maakt zelf geen vitaminen aan, maar haalt dat uit het voedsel dat we eten (7). In junkfood zitten maar weinig voedingsstoffen, terwijl groente en fruit juist boordevol gezonde vitaminen zitten. 

Een vitamine B12-tekort komt veel voor in Nederland. Een van de gevolgen is vermoeidheid (8). Door deze vermoeidheid zoek je weer troost in ongezonde voeding en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Zeker wanneer je plantaardig eet (of weinig dierlijke producten eet zoals vlees en zuivel) is het belangrijk dat je vitamine B12 via een supplement binnenkrijgt. 

Onze plantaardige producten

Het is onze missie om een fittere en betere wereld te creëren. Dat doen we onder andere door onze producten 100% plantaardig te produceren. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Complete ontbijtshake boordevol gezonde voedingsstoffen of ons Dagelijks Vitaminepakket bestaande uit Probiotica, Magnesium, Omega 3 en Vitamine D3. We verzenden gratis in heel Nederland, België en Duitsland. Niet tevreden? Dan krijg je gewoon je geld terug!