Jezelf van ziek naar gezond eten met plantaardige voeding. Is dat mogelijk?

13 juli 2020|Voeding|Leestijd: 3 min

Plantaardig eten wint de laatste jaren aan populariteit. We zien dat dit komt omdat het beter is voor het milieu en dierenwelzijn en ook wordt er steeds vaker gezegd dat plantaardige voeding klachten en ziekten kan verhelpen. Meer hierover lees je in dit artikel!

Genezen door plantaardige voeding

Als we een deel van onze klachten of ziektes kunnen oplossen met plantaardige voeding in plaats van met medicijnen dan zou dat natuurlijk geweldig zijn. Omdat er steeds meer succesverhalen bij komen, komt er steeds meer aandacht voor de voordelen van plantaardige voedingsmiddelen en een plantaardige lifestyle.

Onlangs verscheen bijvoorbeeld het artikel ‘Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet. Soms kan het echt.’ in de Volkskrant.

In het artikel wordt onder andere het verhaal van Irene van Dam verteld. Irene merkte al twee maanden na haar overstap op een volledig plantaardig dieet dat haar reumaklachten begonnen af te nemen en dat haar gewrichten weer soepeler werden.

Ook diëtist Wendy Walrabenstein komt aan het woord. Zij zegt dat de positieve effecten van plantaardige voeding voor reumapatiënten al sinds de jaren negentig wordt onderzocht - met zeer positieve resultaten (1).

De Berlijnse internist Andreas Michalsen gaat nog een stapje verder. Hij adviseert mensen met reumatische aandoeningen om eerst zeven tot tien dagen te vasten en vervolgens een plantaardig dieet te volgen. Al na drie tot vier dagen neemt de pijn bij de meeste mensen af en worden de gewrichten weer beweeglijker.

Onderzoek naar plantaardig eten

Het feit dat er steeds meer belangstelling ontstaat voor de voordelen van een plantaardige lifestyle is een goede ontwikkeling! Wel is het altijd belangrijk om naar de bron van een onderzoek of artikel te kijken voordat je iets gelooft.

Een aantal voordelen van een plantaardige(re) levensstijl waar ook wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan zijn bijvoorbeeld:

Gewichtsverlies

Afvallen en plantaardige voeding zijn een goede combinatie. Er wordt veel onderzoek naar gedaan (2, 3, 4) en de meeste onderzoeken zijn zeer positief! In één studie (2) worden twee groepen bijvoorbeeld op een soortgelijk dieet gezet - waarvan één groep een volledig plantaardig dieet volgde. Deze groep viel na 18 weken gemiddeld 4,2 kilogram meer af dan de andere groep.

Diabetes

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van diabetes (6). Ook voor hen blijkt de overstap naar een plantaardig dieet een mogelijke oplossing om klachten te verminderen of zelfs compleet te genezen.

Onderzoek uit 2018 (7) laat een significante verbetering in bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte zien voor mensen die een plantaardig dieet volgden. Sommige deelnemers die dierlijke producten vermeden konden het gebruik van diabetesmedicatie verminderen of er zelfs compleet mee stoppen.

Artrose

Jezelf genezen van artrose door plantaardig te eten gaat nog een stap te ver. Wel geven deelnemers van verschillende onderzoeken (8, 9, 10) aan dat klachten verminderen nadat zij een volledig plantaardig dieet zijn gaan volgen.

Alzheimer

De effecten van een plantaardige dieet voor alzheimerpatiënten zien er ook rooskleurig uit. Momenteel loopt er een onderzoek (11) waaruit blijkt dat plantaardige voeding de cognitieve achteruitgang en de snelheid van Alzheimer op oudere leeftijd kan helpen vertragen.

Dus, is het mogelijk? Jezelf van ziek naar gezond eten?

Ondanks dat er meer onderzoek nodig is en dat ‘jezelf gezond eten’ voor veel ziekten waarschijnlijk (nog) een te grote stelling is, laat huidig onderzoek absoluut de voordelen en potentie van een plantaardige lifestyle zien.

We zullen hier vast en zeker in de toekomst nog meer over gaan horen.

Mocht je met één van bovenstaande ziekten kampen, dan is het natuurlijk geen garantie dat de overstap in jouw specifieke situatie ook positief zal uitpakken. Overleg altijd met je dokter.

Plantaardige voedingssupplementen

Bij Orangefit zijn we overtuigd van de kracht van plantaardig. Al onze producten zijn vegan-friendly en plantaardig geproduceerd.

Voor 17.00 uur op werkdagen besteld is morgen gratis in huis in!