Wat is het verschil tussen hypotone, hypertone en isotone dranken?

22 mei 2021|Voeding|Leestijd: 5 min

Sportdranken en dorstlessers zoals Active Water helpen je om te hydrateren en optimaal te presteren. Onze dorstlesser is een hypotone drank maar er bestaan ook hypertone en isotone sportdranken. Als je het leuk vindt om te weten wat de onderlinge verschillen zijn – en welke het beste bij jou past – dan is dit artikel voor jou geschreven! 

Verschillende sportdranken en dorstlessers

Misschien ken je dat gevoel: na een wedstrijd dook je vroeger als kind de kantine in voor een welverdiend AA’tje. In een paar seconden dronk je hem leeg. Ahhh! De perfecte beloning na een stevige voetbalwedstrijd op de zaterdagochtend! 

Tegenwoordig zijn er nog veel meer soorten sportdranken en dorstlessers om uit te kiezen. En is er meer bekend over de werking ervan. Sommigen vullen namelijk het vocht (snel) aan dat je tijdens een inspanning of zweten verliest, terwijl anderen je energievoorraad (koolhydraten) op peil houden of brengen.

Hypotone, hypertone en isotone

We kunnen de verschillende drinks onderverdelen in drie categorieën: hypotone, hypertone en isotone sportdranken. De verdeling heeft vooral te maken met de ‘osmotische waarde’ van een drank (1). Hiermee bedoelen we de concentratie van deeltjes (bijv. suikers en zouten) in de drank ten opzichte van het vocht in ons lichaam.

Wat is het verschil?

Dranken met een lage osmotische waarde worden sneller door het lichaam opgenomen. En ze bevatten minder koolhydraten en suikers dan sportdranken waarbij de osmolariteit hoger ligt. Afhankelijk van wat je wilt bereiken, hebben alle drie de dranken zo hun voordelen. 

In het kort zijn dit de grootste verschillen:

1. Hypotone sportdrank – Bevat minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml, heeft een lage osmotische waarde en wordt daarom het snelst opgenomen van alle dranken (2). Vooral populair om de vochthuishouding op peil te houden en om langer te kunnen presteren. Geschikt om voor en tijdens het sporten te drinken. 

Leuk wist-je-datje: het wordt ook veel gebruikt als dagelijkse of verantwoorde dorstlesser vanwege het lage aantal koolhydraten, suikers en calorieën. Een voorbeeld hiervan is onze nieuwe Orangefit Active Water!

2. Hypertone sportdrank – Heeft een hogere concentratie deeltjes, bevat meer dan 8 koolhydraten per 100 ml en duurt daarom langer om opgenomen te worden in het lichaam. Wordt vooral gebruikt om koolhydraten aan te vullen na sporten die langer duren dan 90 minuten. Voorbeelden zijn AA-Drink (High Energy) en Aquarius (Orange).

3. Isotone sportdrank – De middenmoot: bevat evenveel deeltjes als het vocht in je lichaam. Tussen de 4 en 8 koolhydraten per 100ml en wordt redelijk snel opgenomen. Ook een Isotone drank wordt vooral gebruikt om koolhydraten aan te vullen bij sporten die langer dan 90 minuten duren.

Welke sportdrank of dorstlesser heb ik nodig?

Afhankelijk van je levensstijl, de sport die je beoefent en de intensiteit waarmee je het doet, heb je meer aan de ene drank dan de andere. 

  • Sport je korter dan 1,5 uur aan één stuk door? Dan kan je het best een hypotone dorstlesser gebruiken. Je hebt dan geen extra koolhydraten of suikers nodig en deze drank wordt het snelst opgenomen, waardoor je optimaal kan presteren! (3, 4)
  • Sport je langer dan een 1,5 uur aan één stuk en behoorlijk intensief? Dan raakt je energievoorraad op en heb je minder kracht (5). Om optimaal te presteren kan je tijdens het sporten een hypertone of isotone sportdrank als dorstlesser drinken. Wat je ook kan doen is kiezen voor een hypotone drank voor de snelle opneembaarheid en dit aanvullen met een energiereep of energiegel.
  • Zoek je een dagelijkse dorstlesser die past bij een gezonde levensstijl? Gewoon voor thuis of op kantoor? Dan kan je het beste kiezen voor een hypotone drank. Op deze manier heb je ‘water met een smaakje’ en beperk je het aantal koolhydraten, suikers en calorieën dat je binnenkrijgt.

Ontdek Active Water van Orangefit!

Je weet nu wat de verschillen zijn tussen een hypotone, hypertone en isotone drink. Zo kan je zelf bepalen welke het beste bij jou past!

Is een hypotone drank voor jou de beste match? Probeer dan onze nieuwe Active Water! Onze hypotone drank is gemaakt om de beste sportdrank voor 98% van alle sporten én de beste dorstlesser voor dagelijks gebruik te zijn.

Maar om heel eerlijk te zijn is Active Water eigenlijk nog meer dan een hypotone drank. Het bevat ook belangrijke elektrolyten die je verliest tijdens een inspanning én plantaardige BCAA’s. Alles wat je wilt dus voor een actieve en fitte levensstijl! :)