Leestijd: 5 min

Wat is het verschil tussen hypotone, hypertone en isotone dranken?

22 mei 2021|Voeding

Sportdranken en dorstlessers zoals Active Water helpen je om te hydrateren en optimaal te presteren. Onze dorstlesser is een hypotone drank maar er bestaan ook hypertone en isotone sportdranken. Als je het leuk vindt om te weten wat de onderlinge verschillen zijn – en welke het beste bij jou past – dan is dit artikel voor jou geschreven! 

Verschillende sportdranken en dorstlessers

Misschien ken je dat gevoel: na een wedstrijd dook je vroeger als kind de kantine in voor een welverdiend AA’tje. In een paar seconden dronk je hem leeg. Ahhh! De perfecte beloning na een stevige voetbalwedstrijd op de zaterdagochtend! 

Tegenwoordig zijn er nog veel meer soorten sportdranken en dorstlessers om uit te kiezen. En is er meer bekend over de werking ervan. Sommigen vullen namelijk het vocht (snel) aan dat je tijdens een inspanning of zweten verliest, terwijl anderen je energievoorraad (koolhydraten) op peil houden of brengen.

Hydratatie op z'n best

Met Active Water vul je de stofjes (elektrolyten) aan die 's nachts en overdag verliest tijdens het zweten of via je urine.

Ontdek Active Water

Hypotone, hypertone en isotone

We kunnen de verschillende drinks onderverdelen in drie categorieën: hypotone, hypertone en isotone sportdranken. De verdeling heeft vooral te maken met de ‘osmotische waarde’ van een drank (1). Hiermee bedoelen we de concentratie van deeltjes (bijv. suikers en zouten) in de drank ten opzichte van het vocht in ons lichaam.

Wat is het verschil?

Dranken met een lage osmotische waarde worden sneller door het lichaam opgenomen. En ze bevatten minder koolhydraten en suikers dan sportdranken waarbij de osmolariteit hoger ligt. Afhankelijk van wat je wilt bereiken, hebben alle drie de dranken zo hun voordelen. 

In het kort zijn dit de grootste verschillen:

1. Hypotone sportdrank – Bevat minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml, heeft een lage osmotische waarde en wordt daarom het snelst opgenomen van alle dranken. Vooral populair om de vochthuishouding op peil te houden en om langer te kunnen presteren. Geschikt om voor en tijdens het sporten te drinken. 

Leuk wist-je-datje: het wordt ook veel gebruikt als dagelijkse of verantwoorde dorstlesser vanwege het lage aantal koolhydraten, suikers en calorieën. Een voorbeeld hiervan is onze nieuwe Orangefit Active Water!

2. Hypertone sportdrank – Heeft een hogere concentratie deeltjes, bevat meer dan 8 koolhydraten per 100 ml en duurt daarom langer om opgenomen te worden in het lichaam. Wordt vooral gebruikt om koolhydraten aan te vullen na sporten die langer duren dan 90 minuten. Voorbeelden zijn AA-Drink (High Energy) en Aquarius (Orange).

3. Isotone sportdrank – De middenmoot: bevat evenveel deeltjes als het vocht in je lichaam. Tussen de 4 en 8 koolhydraten per 100ml en wordt redelijk snel opgenomen. Ook een Isotone drank wordt vooral gebruikt om koolhydraten aan te vullen bij sporten die langer dan 90 minuten duren.

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

    • Fitblogs

      Speciaal voor jou

      Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

      Bekijk alle blogs
    • Tips gezonder eten

      Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

      Lees verder
    • Wat is een gezond vetpercentage?

      Lees verder
    • Stap 1

      Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

      Lees verder
    • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

      Lees verder
    • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

      Lees verder
    • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

      Lees verder
    • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

      Lees verder
    • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

      Lees verder
    • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

      Lees verder
    • 11 tips tegen honger en eetbuien

      Lees verder