Met deze 6 tips kan je gezond thuiswerken

27 januari 2021|Lifestyle|Leestijd: 5 min

Het lijkt er op dat we ook in 2021 nog een flinke tijd thuis zullen werken. En misschien blijven we het zelfs na het corona tijdperk nog wel (deels) doen. Het heeft ook zo zijn voordelen natuurlijk! Is één van je doelen dit jaar om aan de slag te gaan met je gezondheid? Lees dan onze tips voor gezond thuiswerken!

Uitdagingen van het thuiswerken

Thuiswerken gaat er anders aan toe dan op kantoor. Je werkplek bevindt zich op enkele meters afstand van je bed, er is geen manager die over je schouder meekijkt en er zijn geen gezellige collega’s die je van het werk houden. 

Dat heeft zo zijn voordelen, maar brengt ook nadelen met zich mee. 

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Geen goede werkplek. Niet iedereen heeft thuis een ergonomisch ingerichte werkplek. De keukentafel biedt meestal niet de beste werkhouding.
 • Minder beweging. Doordat je niet naar het werk fietst en niet door het gebouw loopt voor bijvoorbeeld vergaderingen of een kort overleg.
 • Geen regelmaat. Wie controleert hoe laat jij begint met werken? Nog even snoozen en vervolgens ontbijten met je laptop op schoot is geen ideale start van je dag.
 • Eenzaamheid. Vooral werknemers die redelijk zelfstandig werken en weinig overleg nodig hebben, kunnen snel eenzaam worden.

Voor wie gezond wil blijven leven, brengt het thuiswerken zo de nodige uitdagingen met zich mee. Gelukkig is met de juiste aanpassingen al veel op te lossen!

Tips om gezond thuis te werken

1. Fijne werkplek

In de perfecte wereld werk je in een rustige ruimte, waar het zonlicht precies mooi binnenvalt en je de vogeltjes vrolijk hoort fluiten. Uiteraard aan een prachtig eikenhouten bureau, met een razendsnelle computer of laptop en een bos gezellige planten ter decoratie.

Maar niet iedereen heeft de luxe om zijn eigen ideale werkplek in te richten. Toch zullen deze tips je helpen om het beste van de situatie te maken:

 • Werk in een ruimte met zonlicht. Zeker nu is het belangrijk om je vitamine D op peil te houden.
 • Haal planten in huis. Ze verbeteren de luchtvochtigheid, zorgen voor een fijne sfeer en werken stressverlagend (1).
 • Zorg voor een goede ventilatie. Wanneer je veel tijd in een ruimte doorbrengt, is schone lucht belangrijk voor je gezondheid.
 • Werk in een rustige ruimte. Toch veel last van geluiden? Investeer dan in een noise cancelling headphone!

2. Goede werkhouding

Naast een fijne werkplek is ook een ergonomische werkhouding van belang. Thuis heb je misschien niet altijd de middelen om de perfecte werkhouding te creëren, maar met deze tips kom je een heel eind.

 • Bureaustoel. Idealiter zit je op een verstelbare bureaustoel en dus niet op een keukenstoel. Stel de stoel zo in dat je voeten op de grond (of op een verhoging) rusten. Plaat je benen in een hoek van 90 graden en zit met een rechte rug.
 • Tafelblad. Het liefst werk je aan een verstelbaar bureau en niet aan de keukentafel. Heb je deze luxe niet? Kies dan een tafel waarbij je schouders ontspannen zijn en je armen tegelijkertijd kunnen steunen op het blad. Probeer ook afwisselend staand en zittend te werken.
 • Beeldscherm. De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte staan. Met een gestrekt arm moet je het scherm vervolgens aan kunnen raken. Werk je op een laptop? Gebruik dan een laptopstandaard.
 • Toetsenbord en muis. Plaats deze recht voor en dichtbij je. Strekken zorgt namelijk voor onnodige belasting. Zorg daarnaast voor een vlakke ondergrond. 

3. Ritme en regelmaat

Thuiswerken heeft een andere flow dan werken op een kantoor: je begint wanneer je wakker wordt, je draait eens een wasje tussendoor, luncht achter je laptop en ‘s avonds werk je misschien nog even door.

Toch is het advies om een thuiswerkdag zoveel mogelijk als een normale werkdag in te richten. Dus: opstaan, douchen, aankleden en ontbijten. Dan acht uur werken (met pauzes tussendoor) en vervolgens de laptop dichtklappen en lekker van je vrije tijd genieten. Hierbij is het belangrijk om de dag op vaste tijden te starten en te eindigen. Zo bouw je ritme en regelmaat in, wat meer rust en structuur geeft.

4. Keep it social

Thuiswerken doe je in je eentje. Geen collega’s waarmee je een ruimte deelt en niet even gezellig kletsen bij de koffieautomaat. Zeker voor mensen die alleen wonen, kan dat best eenzaam worden op den duur. 

Een tip is om de verbinding wel te blijven opzoeken. Door even snel te bellen voor een vraag, de WhatsApp-groepschat met collega’s levendig te houden en regelmatig met elkaar te videobellen. Maak gebruik van de moderne techniek die voor handen is. Of plan iedere dag een korte wandeling met je buurman of buurvrouw!

Lees ook: Tips voor een goede mentale gezondheid

5. Blijf in beweging

Normaal fiets je misschien naar je werk, maak je tijdens de lunch een ommetje en maak je aardig wat meters in het gebouw voor een vraag of overleg met collega’s. Maar het bed en het bureau is bij veel thuiswerkers slechts enkele meters van elkaar verwijderd. Echt veel beweging krijg je op een thuiswerkdag dus niet. 

Maar bewegen is gezond! En het is belangrijk dat je dit gedurende de dag dus voldoende doet. Deze tips helpen je daarbij:

 • Start je dag met een home workout!
 • Maak er een gewoonte van om je telefoongesprekken lopend te voeren
 • Maak na de lunch een ommetje
 • Zet geen kan water op je bureau, maar loop voor elk glas water of kopje koffie naar de keuken. Zet ook geen prullenbak naast je werkplek.

6. Gezond blijven eten

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Al kan dat thuis een stuk lastiger zijn dan op kantoor. Je keukenkastje ligt immers vol verleidingen en er is niemand die op je let.

Ook hier geldt: houdt zoveel mogelijk het ritme van een normale werkdag aan. Dus een gezond maar stevig ontbijt, bijvoorbeeld een lekkere salade als lunch en een voedzame maaltijd om de dag mee af te sluiten. Tussendoor kies je natuurlijk voor gezonde snacks, zoals een eiwitshake, maaltijdshake, fruit, yoghurt, crackers of repen. 

Inspiratie nodig? Ontdek onze gezonde recepten.

Extra boost nodig?

Gezond thuiswerken brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het kan best lastig zijn om voldoende te bewegen, sociale contacten met collega’s te onderhouden en gezond te eten.

En dan moet je ook nog je essentiële vitaminen en mineralen en eiwitten op peil houden! Daar helpt Orangefit je trouwens graag bij. Ontdek onze plantaardige vitamines en mineralen supplementen en plantaardige eiwitshakes of maaltijdshakes. We bezorgen gratis in heel Nederland, België en Duitsland.