Alles over de nieuwe trend 'microdosing'

8 maart 2021|Lifestyle|Leestijd: 5 min

Een piepklein beetje drugs nemen waardoor je tien keer zo productief en creatief wordt. Dat is de belofte van microdosing in een notendop. Maar wat weten we van deze nieuwe trend? En is er wel wetenschappelijk bewijs dat het echt werkt?

Wat is microdosing?

Microdosing is een hippe nieuwe trend die vanuit Silicon Valley nu ook naar Nederland overwaait (1, 2). Het gaat om het nemen van piepkleine porties psychedelische drugs, zoals LSD of paddo’s. Zo klein dat je er niet high van wordt, maar het wel bepaalde voordelen zou hebben voor je gemoedstoestand en productiviteit.

Omdat we merken dat microdosing populairder wordt en steeds meer mensen het uitproberen, vertellen we je graag wat bekend is over de werking, mogelijke voordelen en risico’s. Maar let op: ondanks dat het microdosing heet, blijft het wel experimenteren met harddrugs. Begin er dus niet zomaar aan! 

Waarom doen mensen het?

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het werkelijke effect van microdosing. Maar enthousiaste gebruikers noemen het ook wel een “productivity hack” (3) en zeggen de volgende voordelen te ervaren: 

  • Betere concentratie
  • Meer creativiteit
  • Productiever
  • Beter slapen
  • Lekkerder werken en studeren
  • Positiever in het leven staan

Er wordt gezegd dat microdosing een manier is om je ‘brein te herprogrammeren’. Doordat we gedurende ons leven dingen aanleren en overnemen van anderen is veel van ons gedrag geautomatiseerd. We zitten vast in een bepaald denkpatroon. Maar psychedelica laten ons anders kijken naar de wereld om ons heen en sluit ons tijdelijk af van onze alledaagse denkpatronen. Hierdoor gaat ons brein op zoek naar nieuwe oplossingen, waardoor we creatiever kunnen denken.

Wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van microdosing komt langzaam op gang. Aan de Universiteit van Leiden werd in 2018 een klein onderzoek gedaan naar de relatie tussen microdosing en creativiteit. De onderzoekers concludeerden: “Je wordt inderdaad creatiever van een klein beetje LSD.” (4).

Hoe werkt het?

Een microdosis heeft niet hetzelfde effect als een normale dosis psychedelische drugs. Zoals je van één slokje bier waarschijnlijk ook niets voelt, ga je van een microdosis ook niet trippen. Geen vreemde visualiseringen of gedachtes dus.

Toch zeggen gebruikers wel subtiele verschillen te ervaren. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat psychedelische substanties zich binden aan de neurotransmitter serotonine. Vooral in de gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor reflectie, verbeeldingskracht en introspectie komt deze receptor veel voor. Of er een minimale dosis is om dit gebied te activeren, is echter de vraag (5).

Is het legaal?

LSD is illegaal in Nederland. Het is verboden om te bezitten en je mag er dus ook niet mee microdoseren. Paddo’s zijn sinds 2008 ook verboden, maar Magic Truffels mogen nog wel verkocht worden. Nederland en Brazilië zijn de enige landen ter wereld waar je deze psychedelische drug legaal mag kopen en dus legaal mee mag microdoseren.

Wat zijn de risico’s?

Over de negatieve effecten hoor je niet zo veel. En wat de effecten op de lange termijn zijn, is natuurlijk ook nog onbekend. Toch is het niet voor niets dat de meeste psychedelische drugs verboden zijn in Nederland. Want ondanks dat er het woordje ‘micro’ voor staat, betekent het niet dat de risico’s ook micro zijn. Vanuit de wetenschap wordt daarom opgeroepen om eerst meer onderzoek te doen (6). 

De microdosing-methode

Omdat de trend nog in ontwikkeling is en er volop mee geëxperimenteerd wordt, is er nog niet één vaste methode. Toch zijn de meeste ervaringsdeskundigen het wel ééns over onderstaand stappenplan:

  1. Elke drie dagen neem je één microdosering. Er wordt aangeraden om dit vroeg in de ochtend te doen, zodat je er heel de dag effect van hebt.
  2. De tweede dag wordt een ‘overgangsdag’ genoemd: je neemt geen nieuwe microdosering, maar ervaart de effecten nog wel.
  3. De derde dag is een ‘normale dag’. De effecten zijn dan uitgewerkt. Deze rustdag is belangrijk, zodat er geen tolerantie wordt opgebouwd en je het verschil in bewustzijn beter kunt ervaren.
  4. Op dag vier begint de cyclus weer opnieuw en neem je dus weer een microdosering.

Hoeveel je moet nemen, is van persoon tot persoon verschillend. Maar over het algemeen wordt ongeveer een 20e tot een 10e van een normale portie geadviseerd. Een normale portie truffels is 15 gram, dus een microdosis is 0,75 tot 1,5 gram.

Om jouw sweet spot te vinden wordt aangeraden om zo klein mogelijk te starten en elke cyclus een iets grotere portie te nemen tot je de gewenste effecten ervaart. Let op: wil je experimenteren? Houdt goed bij hoeveel je neemt en hoe je je voelt.

Ga niet zomaar van start met microdosing, maar laat je door een medisch specialist adviseren. Bereid je goed voor en lees je in. Liever wat anders proberen? Begin dan eens met het nemen van een ijsbad of koude douche of ontdek de bewezen voordelen van meditatie.