Een koek bij de koffie, een koek op de bank, een koek op kantoor, een koek snel tussendoor. Wij Nederlanders zijn duidelijk liefhebbers van koeken!

Koeken zijn heerlijk, maar zitten vaak ook vol met suiker en de basis wordt meestal gemaakt van ei, boter en eventueel melkeiwitten. Daarnaast bevatten koeken doorgaans niet zoveel vezels, waardoor de suikers snel worden opgenomen.

Het aanbod in (gezondere) plantaardige koeken is helaas nog niet zo groot en als je wel eens een plantaardige koek hebt gegeten dan zul je vast hebben gemerkt dat de structuur anders is en dat de koek snel uit elkaar valt.

Het was tijd voor wat nieuws, Orangefit Kookies! We nemen je daarom graag mee in onze zoektocht naar de perfecte plantaardige koek.

Lees je mee?

Started from the bottom

Voordat we begonnen met het maken en testen van recepturen hebben we eerst een checklist gemaakt met waaraan de Orangefit Kookies moesten voldoen.

Zo zag ons lijstje er uit:

• 100% plantaardig
• 30% minder suiker en vezelrijk
• Vrij van palmolie
• Langzamere opname van koolhydraten en suikers
• Bij een ‘blindtest’ zou je niet moet kunnen proeven dat het een gezondere plantaardige koek is. De koek moest qua structuur een lekkere bite geven en qua smaak heerlijk proeven.

Het vinden van de juiste bodem

Om een 100% plantaardige bodem/basis te vinden als vervanger voor ei, boter (en melkeiwitten) die een goede bite geeft, niet afbrokkelt én minder suiker bevat was best wel een uitdaging.

We hebben tientallen verschillende combinaties geprobeerd.

De combinatie die uiteindelijk de perfecte bodem gaf, was een combinatie van (glutenvrije) havermoutvlokken, cashewnoten of amandelen en een klein beetje kokossiroop met kokosolie.

De havermoutvlokken en cashewnoten of amandelen worden fijngemalen en vervolgens op een nauwkeurige temperatuur gemengd met de kokossiroop en kokosolie.

Minder suiker, vezelrijk en net zo lekker

Inmiddels hadden we onze plantaardige bodem met een lekkere bite en een goede stevige structuur. De volgende uitdaging was om de Kookies lekker te maken met 30% minder suiker dan doorsnee koeken.

Om hiervoor te zorgen gebruiken we, uiteraard, gewoon minder suiker, maar we gebruiken ook ingrediënten die van zichzelf een lichtelijke zoete smaak hebben of geven, zoals cashewnoten, gedroogde kokosnoot, kokosschilfers en kaneel.

Niet alleen vonden we het belangrijk dat de koeken minder suiker bevatten, maar dat ze ook vezelrijk zouden zijn.

Waarom we dit graag wilden leggen we hieronder aan je uit.

Langzamere opname van koolhydraten en suikers

Koek bevat altijd koolhydraten. Voor koolhydraten hoef je absoluut niet bang te zijn, want je hebt ze nodig voor je energie. Wat je wel graag wilt is dat je koolhydraten en met name suikers langzamer worden opgenomen.

Dit kan op twee manieren:

1) Door het eten van vezelrijke voeding

Vezels nemen water op en vormen een substantie die ervoor zorgt dat je voeding langzamer door het spijsverteringskanaal gaat. Dit bevordert het gevoel van voldaanheid en zorgt ervoor dat de bloedsuiker- en insulinegehaltes niet te snel stijgen na een maaltijd of tussendoortje.

Als je een Orangefit Kookie als tussendoortje eet, heb je een lekkere vezelrijke koek die zorgt dat de koolhydraten en suikers minder snel door je lichaam worden opgenomen.

2) Door het eten van complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten zijn langzame koolhydraten, waardoor je energieniveau niet zo snel piekt en daalt als bij enkelvoudige koolhydraten.

Complexe koolhydraten vind je bijvoorbeeld in havermout. Naast het geven van de juiste bite en structuur, was dit een andere belangrijke reden waarom we havermout gekozen hebben als basis voor de Orangefit Kookies.

Drie onweerstaanbare smaken

Voor de Orangefit Kookies wilden we drie smaken ontwikkelen. Twee smaken waar mensen doorgaans enorm gek op zijn en één unieke fruitige smaak maken die je niet vaak ziet bij koeken.

De eerste twee smaken zijn geworden de Vanilla Choc Chip en de Salted Caramel Almond. De unieke en fruitige smaak is de Pineapple Orange.

Vind je het leuk om zulke 'behind the scenes' verhalen te lezen? Laat ons via hallo@orangeftin.l weten waar jij graag een volgende keer een 'behind the scenes' over zou willen lezen.