Micronutriënten zijn klein maar hebben een ontzettend grote impact op ons lichaam en onze gezondheid.

In dit artikel leggen we de functie en het belang van micronutriënten uit en geven we een aantal goede suggesties hoe je eenvoudig meer micronutriënten kunt toevoegen aan je dagelijkse voeding.

Wat zijn micronutriënten?

Micronutriënten zijn microvoedingsstoffen die we onderverdelen in verschillende vitamines, mineralen en spoorelementen. Ze helpen onder andere bij de productie van hormonen en enzymen, onze stofwisseling en een goede werking van onze spieren.

De hoeveelheid micronutriënten die we dagelijks nodig hebben wordt over het algemeen aangegeven in milligrammen (mg) en microgrammen (mcg).

Ondanks dat we er maar kleine hoeveelheden van nodig hebben, zijn deze kleine superhelden van zeer groot belang voor allerlei processen in ons lichaam.

De meeste micronutriënten zijn dan ook essentieel. Dit betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we deze onmisbare voedingsstoffen dus binnen moeten krijgen met onze voeding.

Tekort micronutriënten

Wanneer we te weinig vitamines en mineralen binnen krijgen kan dit negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Bekende voorbeelden van een tekort aan micronutriënten zijn o.a. een slechte weerstand, concentratiestoornissen en (chronische) vermoeidheid.

Het is daarom belangrijk om je dagelijkse inname van vitamines en mineralen hoog te houden. Dit versterkt je lichaam en je immuunsysteem en geeft je de nodige energie.

Waarom hebben we een tekort aan vitamines en mineralen?

We leven tegenwoordig in een fast-food omgeving met snelle maaltijden, frisdranken en vette en suikerrijke tussendoortjes.

Deze onvolwaardige voedingsmiddelen bevatten over het algemeen veel calorieën, veel geconcentreerde suikers en zoetstoffen, schadelijke (trans)vetten, allerlei toevoegingen en nauwelijks (of zelfs geen) vitamines, mineralen en antioxidanten waardoor er tekorten kunnen ontstaan.

Een onvolwaardig dieet heeft een negatieve invloed op onze gezondheid, energielevels en prestatie en kan in het slechtste geval zelfs leiden tot allerlei ernstige ziektes en aandoeningen als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Andere leefstijlfactoren die kunnen leiden tot een tekort zijn o.a. roken, het drinken van alcohol en het gebruik van medicijnen.

Hoe kun je tekorten voorkomen?

Het antwoord hierop is eigenlijk heel eenvoudig: Eet voeding in zijn oorspronkelijke vorm, kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte producten met zo min mogelijk ingrediënten en toevoegingen en maak met name groenten en fruit de basis van je dagelijkse voeding.

Groenten en fruit bevatten ontzettend veel vitamines, mineralen, fytonutriënten en andere bioactieve stoffen. Het is dus zeker de moeite waard om (bij iedere maaltijd) meer groenten en/of fruit te eten om aan je dagelijkse vitamines en mineralen te komen.

Houdt er overigens rekening mee dat vitamines slecht tegen verhitting kunnen en het beter is om groenten te stomen, roosteren of slechts heel even te wokken zodat er minder vitamines verloren gaan.

Conclusie

Veel bewerkte en onvolwaardige producten zorgen er tegenwoordig voor dat we over het algemeen te weinig micronutriënten binnen krijgen. Micronutriënten zijn echter  essentiële voedingsstoffen die betrokken zijn bij alle processen in ons lichaam.

Eet je een gebalanceerd dieet dat bestaat uit goede, gevarieerde voeding met veel groenten en fruit, dan hoef je over het algemeen niet bang te zijn voor een tekort en levert het alle vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid en optimale prestaties!

Fit Green Hero

Ben je druk, onderweg, heb je weinig tijd of wil je gewoon gemak? Voor deze momenten hebben wij speciaal Fit Green Hero ontwikkeld. Fit Green Hero is een complete on-the-go-maaltijd die alle vitamines en mineralen bevat die je lichaam nodig heeft. 

Fit Green Hero is jouw persoonlijke held die ervoor zorgt dat jouw lichaam alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt op de momenten waarop je even minder tijd hebt voor het bereiden van een goede gezonde maaltijd.

Zo voorkom je tekorten, houd je je gezondheid op pijl en heb je altijd iets makkelijks en verantwoords bij de hand.