Wekelijks interviewen wij bekende en veelbelovende (top)sporters. Dit keer gingen wij op bezoek bij Sarah Dinkelaar (28), CrossFit atleet en eigenaresse van CrossFit Heerhugowaard.

Sarah is twee en half jaar geleden begonnen met CrossFit, maar heeft al een aantal knappe prestaties op haar naam weten te schrijven. Vooral in het huidige jaargang laat ze zien dat ze uit het juiste hout is gesneden en dat ze over een grote dosis discipline beschikt.

Sarah werd onlangs eerste tijdens The Belgian Throwdown 2015, derde tijdens The Antwerp Throwdown 2015 en tweede tijdens de Beach Throwdown in Zandvoort. Hoog tijd dus voor een blik achter de schermen.  

Sarah-Dinkelaar-profielfoto

Hoelang train je al?

Ik CrossFit nu twee en half jaar. Daarvoor heb ik vier jaar fitness gedaan, maar niet zo fanatiek als CrossFit. Ik vond fitness wel leuk, maar tegelijkertijd ook een beetje saai. Na de eerste CrossFit-ervaring was ik direct verkocht. De hechte community, de afwisselende trainingen en het competitieve aspect zorgen ervoor dat CrossFit een geweldige en uitdagende sport is.

Waarom is (top)sport zo belangrijk voor je?

Sinds ik fanatiek CrossFit merk ik hoe lekker het is om fit en sterk te zijn. Het is moeilijk te begrijpen dat het lekker kan zijn om helemaal stuk te gaan, tot je het zelf ervaart. Jezelf tot het uiterste drijven geeft een soort kick: je wilt steeds meer, beter en zwaarder! 

Hoeveel keer train je in de week?

Ik train vrijwel iedere dag, vaak ook twee keer per dag. Omdat ik eigenaresse ben van CrossFit Heerhugowaard, kan ik altijd wel een moment op de dag vinden om te trainen. M'n trainingen zijn niet altijd even zwaar, ik varieer met de intensiteit. Een voorbeeld hiervan is mijn mobility (lenigheid) training.

Aan mijn lenigheid werken zie ik als een training, maar is niet intensief. Ik luister altijd goed naar m'n lichaam. Als ik een aantal zware trainingen achter elkaar heb gehad, dan voel ik meestal aan m'n lichaam dat ik een rustdag nodig heb.

 Luister goed naar je lichaam. Je lichaam voelt wanneer het is uitgeblust en wanneer het een rustdag nodig heeft.

Hoe bereid je je voor op een training?

Ik vind het lekker als ik voor een training genoeg heb gegeten. Ik zorg er daarom voor dat ik zeker een uur voor m'n training gegeten heb. Trainen op een lege maag vind ik namelijk niet fijn, ik mis dan kracht en energie.

Ook is een goede warming up erg belangrijk. Hoe warmer m'n lichaam is, hoe lekkerder ik train. Daarom begin ik mijn training altijd met een goede warming up.

Ook bedenk ik voor een training wat ik wil gaan trainen. Wat voor mij het beste werkt, is het hebben van een doel. Bij mijn doel stel ik een plan op (voedingsschema + trainingsschema) en daar hou ik mij aan. 

Korte termijn successen bestaan niet. Heb daarom geduld en vertrouw op jezelf en je trainings- en voedingsschema. Dan komt (meestal) alles goed.

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

Voor een wedstrijd focus ik me meer op kracht en techniek. Op mijn uithoudingsvermogen kan ik meestal wel vertrouwen. Verder zorg ik er voor dat ik goed ben uitgerust en dat mijn voeding en supplementen in balans zijn. Op deze manier kan ik het maximale uit mezelf halen.

[caption id="attachment_11676" align="aligncenter" width="825"]Sarah Dinkelaar 1e tijdens The Belgian Throwdown 2015 Sarah Dinkelaar 1e tijdens The Belgian Throwdown 2015.[/caption]

 

[caption id="attachment_11169" align="aligncenter" width="825"]Sarah Antwerp Throwdown Sarah's 3e plaats tijdens The Antwerp Throwdown 2015.[/caption]

Hoe belangrijk is voeding voor je?

Het is ongelooflijk hoeveel verschil je merkt tijdens je training wanneer je voeding in orde is. Ik train zoveel beter met de juiste voeding, en het is ook nog eens superlekker! Ik eet grotendeels volgens 'The Zone'. Dit is een eetpatroon waar je in 'blocks' eet. Een block bestaat uit bepaalde hoeveelheden koolhydraten/eiwitten/vetten. Zo weet ik precies wat ik binnen krijg en waar ik het beste op presteer.

Gebruik je supplementen? Zo ja, welke?

Ja, ik werd door een trainingspartner getipt om de eiwitten van Orangefit te proberen. Ik heb een zak besteld en ik gebruik het nu een paar weken. M'n lichaam reageert er erg goed op. Dat is voor mij het belangrijkste. Daarnaast neem ik Omega-3, vitamine D, magnesium, Maqui bes capsules en Black currant oil.

Sarah's-FIT-Green-Protein

Wat is je favoriete snack/cheatmeal?

Haha, die heb ik niet. Ik vind namelijk alles lekker. Het is net waar ik op dat moment trek in heb. Maar om een paar voorbeelden te noemen: pizza, patat, pannenkoeken, brood, witte chocolade, koek, cheesecake en zelfgemaakte appeltaart met slagroom.

De laatste tijd grijp ik vaak naar chips. Onze box zit vlak bij een chipsfabriek en als de wind dan onze kant op staat, ruik ik de hele dag chips. Ik kan het dan niet laten om in het weekend van de chips af te blijven (oeps).

Wat zijn je doelstellingen en behaalde resultaten?

Ik wil mezelf graag als trainer en als atleet continu blijven verbeteren. Voor mij persoonlijk was het een geweldige ervaring om in de finale van de Lowlands Throwdown te staan.

Op 5 en 6 september vinden de kwalificaties plaats voor de editie van 2015. Op 3 en 4 oktober worden de finales gehouden. Ik zal uiteraard hard trainen om tijdens deze editie weer aanwezig te zijn en om een goed resultaat neer te zetten.

Mijn behaalde resultaten de afgelopen jaren zijn:

  • 2013 Finale Lowlands Throwdown - 25ste plek
  • 2014 Geen wedstrijden gedaan
  • 2015 The Antwerpen Throwdown - 3de plek
  • 2015 Beach Throwdown Zandvoort - 2de plek
  • 2015 Finale Rotterdam Throwdown - 7e plek
  • 2015 The Belgian Throwdown - 1e plaats

Aanmelden voor de Lowlands Throwdown 2015? Dat kan hier.

Hoe ga je om met tegenslagen?

Iedereen maakt tegenslagen mee, maar als je gewoon doorgaat en je niet van het pad laat slaan, kom je er 100%. Mijn laatste tegenslag op het gebied van sport, was in de finale van The Antwerp Throwdown.

We moesten in de finale op ons handen lopen, dit kan ik helaas (nog) niet. Ik heb daarom een topturnster gevraagd om mij te helpen. Ik oefen nu iedere dag een half uur om ervoor te zorgen dat ook dit een onderdeel wordt dat ik beheers.

Wat is jouw beste fittip?

Heel simpel: eet goed, train hard en rust goed uit!

Sarah Dinkelaar (28) tijdens The Antwerp Throwdown 2015. Sarah Dinkelaar (28) tijdens The Antwerp Throwdown 2015.[/caption]

Photo credits:

PixRx'd - Jarno Bonhof
CrossFit Amsterdam
Olivier Strobbe - Photography & Design