Bij het nemen van eiwitten denkt men al snel aan allerlei vormen van krachtsport. Hoewel de behoefte aan eiwitten groter is voor deze groep sporters dan voor iemand die aan duursport doet, is het wel degelijk van belang om ook als duursporter voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Alle_voordelen_op_rij_Orangefit

Koolhydraten en eiwitten

Ons lichaam gebruikt het liefst zoveel mogelijk koolhydraten voor energie. Raken deze voorraden op, dan zal het over gaan op de vetverbranding. Zeker voor duursporters is het daarom belangrijk om voldoende koolhydraten in te nemen om ervoor te zorgen dat de motor zo lang mogelijk blijft lopen.

Het dieet van een duursporter bestaat vaak voor 55 tot wel 65% uit koolhydraten, aangevuld met 15% eiwitten en 15-20% vetten.

Het belang van eiwitten wordt bij duursporters vaak onderschat en kan zelfs leiden tot het verlies van spiermassa. Zoals eerder gezegd ligt de behoefte weliswaar lager dan bij andere sporten, maar het aanvullen van de energievoorraden in combinatie met eiwitten binnen 1.5 -2 uur na een wedstrijd of training zorgt voor een aanzienlijk beter herstel en het behoud van spieren.

De gemiddelde behoefte per dag ligt voor veel sporters tussen de 1.2 en 1.4 gram per kg lichaamsgewicht en voor vrouwen kan zelfs 1.6 gram per kg aan te raden zijn. [1]

Hoewel de nadruk bij duursporters vaak ligt op de totale voeding en de inname van voldoende energie, is de inname van voldoende eiwitten (met name rondom fysieke inspanning) van groot belang voor spierbehoud en het herstel van spieren.[2]

Conclusie

Zorg ook als je aan duursport doet, dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Dit kun je realiseren door na je wedstrijd of training een koolhydraat- en eiwitrijke maaltijd te nemen of het nemen van een eiwitshake in combinatie met wat fruit of dextrose.