De meeste sporters zijn zich ervan bewust dat alcohol en een gezonde levensstijl niet goed samen gaan en dus vermijden zij alcohol voor betere prestaties. Niettemin staan de feestdagen weer voor de deur en dus bieden de situaties waarin alcohol wordt aangeboden zich rijkelijk aan.

Veel mensen zijn zich nog steeds niet bewust van de mogelijke gevolgen van alcohol op het lichaam, zeker wanneer we het hebben over de lange termijn. Daarom hebben wij een kort overzicht voor je gemaakt waarin je de 9 belangrijkste feiten over alcohol, training en prestaties terug kan lezen.

9-redenen-alcohol-training-blog

1. Verhoogt je stress

Alcohol veroorzaakt een verhoging van het stresshormoon cortisol. Een verhoging van cortisol leidt tot irritatie en een prikkelbare stemming. Verhoogde cortisol niveaus worden gecompenseerd door een lagere testosteronspiegel. Een lager testosteronniveau zorgt voor spierafbraak en een lagere vetverbranding.

2. Afname in groeihormonen

Alcohol remt de afgifte van groeihormonen. Groeihormonen zijn van primair belang voor herstel, vetverbranding en spiergroei. Zonder groeihormonen, kan er geen succesvolle training en geen vooruitgang plaatsvinden.

3. Verslechtert je slaap

Alcoholconsumptie heeft ook een negatief effect op de kwaliteit van je slaap. Slaap is van doorslaggevend belang voor de heropbouw (herstel) van spieren. Zonder kwalitatieve nachtrust kan je niet optimaal presteren, geen vet verbranden en geen spieren opbouwen.

4. Belemmerd de opname van voedingsstoffen

Alcohol levert 7,1 kcal energie per gram en kan dus worden beschouwd als een macronutriënt. Het probleem is dat deze energie direct moeten worden teruggewonnen omdat het lichaam worstelt met het opslaan en het omzetten van alcohol. Dit betekent dat calorieën uit andere bronnen niet worden gemetaboliseerd, oftewel niet worden omgezet tot energie gedurende deze periode.
 
In plaats daarvan worden deze calorieën bijna onmiddellijk opgeslagen als vet. De opname van essentiële voedingsstoffen wordt ook belemmerd wanneer alcohol aanwezig is bij de stofwisseling. Heel spijtig, maar het effect van gezonde voeding wordt derhalve vernietigd door alcohol.

5. Alcohol is een dikmaker

Als we spreken over de calorische inhoud van alcohol, hebben we het over pure alcohol, dit consumeren we natuurlijk nooit in directe vorm. Maar wel in indirecte vorm zoals via bier, wijn, cocktails en soortgelijke dranken. Al deze drankjes bevatten grote hoeveelheden suiker. 
 
Omdat het lichaam het te druk heeft met het verwerken van de calorieën die voortkomen uit de alcohol, worden deze suikers meestal direct opgeslagen als energie in de vetcellen.
 
Ook is het belangrijk om te onthouden dat mensen vaak veel eten voor, tijdens en na het drinken van alcohol (niet raar, want alcohol verhoogt de eetlust) en al deze energie/calorieën worden ook in het lichaam opgeslagen als vetreserves.

6. Het droogt je uit

Alcohol heeft een extreem krachtige dehydraterende werking. Dehydratie is vanwege verschillende redenen al gevaarlijk genoeg. Naast de dehydratie wordt ook het stofwisselingsproces nog minder effectief en werkt het nog langzamer wanneer de vloeistofniveaus in het lichaam niet op peil zijn.

7. Verkeerde overdracht van zenuwimpulsen

Trainen na het drinken van alcohol, zelfs de dag erna, kan erg slecht voor je zijn. Enerzijds is je metabolisme nauwelijks opgewassen tegen de verbranding die ontstaat tijdens het trainen. 
 
Anderzijds is er een gebrek aan belangrijke mineralen als gevolg van uitdroging/dehydratie. Dit betekent dat je spierfuncties aanzienlijk minder goed werken. Erger nog: het kan leiden tot krampen, verwondingen en ernstige spierontsteking.

8. Verzwakking van het immuunsysteem

Vanwege de bovengenoemde redenen (dehydratie, gebrek aan mineralen en nog veel meer) verzwakt alcohol het immuunsysteem. Pas dus goed op met je alcoholgebruik, zeker in combinatie met training. Ziek worden is iets wat je absoluut niet wilt, toch?
 

9. Zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk

 
Alcohol heeft niet alleen invloed op je terwijl je traint, maar ook zeker als je vlak voor of direct na je training alcohol drinkt. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen het effect van een anders succesvolle training (en andere positieve effecten) volledig teniet doen.
 
Alcohol heeft zo'n enorme invloed op het bovengenoemde dat de gevolgen kunnen blijven aanhouden gedurende een langere periode.

Conclusie

Er zitten eigenlijk geen voordelen aan het nuttigen van alcohol. Je lichaam heeft alcohol niet nodig (je hoofd kan het soms goed gebruiken, maar dat is een ander verhaal...) en het hoort "officieel" niet binnen een voedingsadvies. Heb je een bepaald doel voor ogen, dan kan alcohol je doelen behoorlijk in de weg staan. 
 
Vraag je daarom altijd af of iets binnen jouw persoonlijke doelen past. Wil je afvallen voor een foto-shoot of een wedstrijd? Wil je een optimale prestatie neerzetten? Dan kun je het beter laten staan. Wil je ook gewoon af en toe kunnen genieten van een biertje of een wijntje, dan kan dat gerust. Maar doe het wel mate.

Tips

Hieronder nog een aantal tips bij het drinken van alcohol:
  • Drink caloriearme dranken (als wijn, light bier, sterke drank) en dranken zonder veel toegevoegde suikers.
  • Eet een eiwitrijke maaltijd en vermijd vet eten voordat je gaat drinken.
  • Zorg dat je lichaam een negatieve energiebalans heeft (dus minder calorieën binnen krijgt, dan het nodig heeft).
  • Drink langzaam en neem af en toe water, dit zorgt er ook voor dat je minder calorieën binnen krijgt.
  • Kies ook na een avondje uit voor eiwitten en niet voor de eerste de beste vette hap.