Zoete aardappels zie je tegenwoordig steeds vaker voorkomen in allerlei recepten en gerechten. Ze zijn niet alleen veelzijdig en lekker, maar er zitten nog veel meer gezonde voordelen aan het eten van zoete aardappels.

In dit artikel bespreken we 8 gezonde voordelen van zoete aardappel.

Wat is een zoete aardappel?

De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en is, ondanks de naam doet vermoeden, geen familie van de "normale aardappel", maar van de windefamilie.

Het is een knolgewas dat oorspronkelijk voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika, maar inmiddels verkrijgbaar is over de hele wereld.

Waarom is zoete aardappel zo gezond?

Hieronder geven we 8 belangrijke redenen waarom je zoete aardappel regelmatig zou moeten toevoegen aan je dieet.

1. Vitamine A

Zoete aardappels danken hun oranje kleur (er bestaan ook een aantal paarse varianten) aan de hoeveelheid bèta-caroteen, een zogenaamde pro-vitamine die je lichaam om kan zetten naar vitamine A.

Slechts 100 gram bataat is al voldoende om je dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen te krijgen. Dit is onder andere goed voor je weerstand, je huid en je ogen.

2. Rijk aan vezels

Zoete aardappel bevat een grote hoeveelheid vezels. Vezels houden je bloedsuikerspiegel onder controle en zorgen voor een goede verzadiging.

3. Vol vitamine C

Zoete aardappel zit boordevol vitamine C. Vitamine C is een belangrijke antioxidant die je huid gezond houdt, je weerstand verbetert en ervoor zorgt dat je minder lang verkouden bent.

4. Veel vitamine B6

Zoete aardappel bevat ook veel vitamine B6, een vitamine die goed is voor je bloedvaten en een belangrijke rol speelt bij het stofwisselingsproces en de energieproductie in je lichaam.

5. Goede bron van kalium

Kalium helpt bij het verlagen van je bloeddruk en kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

6. Belangrijke bron van vitamine E

Zoete aardappel bevat veel vitamine E. Dit is een krachtige antioxidant die het lichaam kan beschermen tegen vrije radicalen en ontstekingen.

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine, dus je kunt zoete aardappel het beste eten met een beetje vet, zoals bijvoorbeeld kokos- of olijfolie.

7. Goede bron van mangaan

Mangaan is een belangrijk mineraal dat bijdraagt aan groei, ontwikkeling en je stofwisseling.

8. Super veelzijdig

Zoete aardappels zijn waanzinnig lekker, ongelooflijk gezond en super veelzijdig. Je kunt ze koken, bakken, poffen, roosteren in de oven of verwerken in burgers, wraps of andere gezonde plantaardige recepten.