“Snoep verstandig, eet een appel!” Deze kreet komt uit een behoorlijk ’foute’ jaren tachtig campagne die bedoeld was om kinderen meer fruit te laten eten en minder te laten snoepen. Prima initiatief, want appels zijn lekker, gezond en veelzijdig. Je kunt ze eten als tussendoortje, maar ook gebruiken als ingrediënt in smoothies en andere recepten (iemand trek in appeltaart?!) appels

Wat is een appel??

De appel is de vrucht van de appelboom (Malus domestica) en komt van origine uit Centraal Azië. Appels worden tegenwoordig over de hele wereld geteeld en er zijn inmiddels veel  verschillende rassen met vele smaken van friszuur tot zoet.

Wat zijn de voordelen van appels?

Hieronder 7 belangrijke redenen waarom een appel zo gezond voor je is:

1. Veel vezels

Vezels zijn belangrijk voor je gezondheid. Het eten van voldoende vezels verlaagt je risico op kanker, bevorderen je stoelgang en houden je bloedsuiker onder controle. Appels hebben gemiddeld 3-4 gram vezels en leveren daarmee zo’n 15% van de (minimale)aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

2. Verlaagt je cholesterol

Appels bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels verlagen het LDL (slechte) cholesterol en vermindert je daarmee je kans op hart- en vaatziekten.

3. Vitamines en mineralen

Appels bevatten allerlei vitamines en mineralen en zijn vooral een goede bron van vitamine C (goed voor je immuunsysteem) en kalium dat een positief effect heeft op je bloeddruk.

4. Natuurlijke ontstekingsremmer

Appels bevatten veel polyfenolen en antioxidanten waaronder quercetine , een krachtige antioxidant die helpt bij het voorkomen van ontstekingen.

5. Goed voor je spieren

Een andere stof die aanwezig is in appels is catechine, ook een antioxidant die je hersenen kan beschermen tegen beroertes en mogelijk het uithoudingsvermogen van je spieren kan verhogen.

6. Minder risico op kanker

Het eten van één appel per dag kan je risico op met name long- en darmkanker aanzienlijk verlagen.

7. Helpt bij het afvallen

Eet minder calorieën op een dag en zult zeker afvallen. Een appel bevat relatief weinig calorieën en een goede portie vezels. Deze vezels zorgen voor een goede  verzadiging, wat uiteraard gunstig is tijdens het afvallen. Een ideale snack dus als tussendoortje of vóór het eten van een maaltijd.

Conclusie

Het eten van een appel is ontzettend gezond. Ze bevatten veel vezels, vitamines en met name een aantal krachtige antioxidanten en andere goede stoffen die bijdragen aan je gezondheid. Appels zijn bovendien goedkoop, goed te bewaren en zijn het hele jaar door verkrijgbaar in iedere supermarkt!