Avocado’s zitten boordevol vitamines, mineralen en gezonde vetten die bijdragen aan je gezondheid. Door het hoge vetgehalte bevatten ze wel veel calorieën.

Wanneer je hier echter rekening mee houdt, dan past een avocado perfect in een gezond en volwaardig voedingspatroon.

In dit artikel geven we 11 gezonde voordelen van het eten van avocado.

avocado

Wat zijn de gezonde voordelen van het eten van avocado?

Hieronder hebben we 11 goede redenen voor je om regelmatig een avocado te eten:

1. Gezonde vetten

Avocado’s leveren onverzadigde vetten. Deze enkelvoudige vetzuren hebben een gunstig effect op je cholesterolgehalte en beschermen je tegen hart- en vaatziekten.

2. Bron van vezels

Avocado’s zijn rijk aan vezels en bevatten zo’n 10 gram vezels per vrucht. Dit houdt je eetlust onder controle en geeft je langer een vol gevoel. Het zorgt ook voor een betere stoelgang en vermindert daarmee het risico op darmkanker.

3. Bron van eiwitten

Eiwitten bestaan uit bouwstenen (aminozuren) die belangrijk zijn voor de opbouw en het herstel van onze cellen. Avocado’s bevatten alle essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor je lichaam. De vezels in avocado's zorgen er bovendien voor dat deze eiwitten ook goed worden opgenomen.

4. Goed voor je ogen

Luteïne en zeaxanthine zijn krachtige antioxidanten die in avocado zitten en beschermen met name je ogen tegen oogziekten.

5. Goed tijdens je zwangerschap

Een avocado bevat een grote hoeveelheid van je dagelijkse behoefte foliumzuur. Foliumzuur is een belangrijke vitamine die het risico op geboorteafwijkingen verkleint.

6. Beschermt tegen een hoge bloedruk

Avocado’s bevatten veel kalium, een mineraal dat beschermt tegen een hoge bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleint.

7. Goed voor je huid

Avocado’s bevatten veel B-vitamines (met name B1, B2 en B6) en vitamine A. Deze zorgen voor een goede stofwisseling en een gezonde huid. Avocado-extract wordt daarom ook veel gebruikt in huidverzorgingsproducten.

8. Goed voor je haar

Vitamine A in avocado geeft je immuunsysteem een boost en zorgt ook voor een betere huid en gezond haar.

9. Verhoogt je weerstand

Vitamine C in avocado is een krachtige antioxidant die bijdraagt aan een goede weerstand.

10. Remt ontstekingen

De combinatie van voedingsstoffen en gezonde vetzuren in avocado's zorgen voor minder ontstekingen in het lichaam. Dit verkleint de kans op reuma, artritis en andere ontstekingsziekten.

11. Gezond en veelzijdig

Avocado's zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze uiteraard gewoon zo opeten, maar een avocado is ook lekker op brood of in een salade. Of je kunt er een dip van maken (quacamole) of ze verwerken in allerlei gerechten. 

Avocado's geven ook een heerlijke romige smaak aan soepen, sauzen en smoothies. Blend een avocado met wat bevroren fruit en een schepje van onze Fit Green Protein en je hebt een gezonde romige shake bomvol plantaardige eiwitten!