Vermoeidheid en een futloos gevoel kan verschillende oorzaken hebben.

Te weinig bewegen, slaapschuld en overmatige stress zijn hierbij belangrijke oorzaken, maar ook het eten van de verkeerde voeding kan je lichaam behoorlijk ontregelen en een negatieve impact hebben op je energielevels gedurende de dag.

De juiste voeding geeft je lichaam voldoende energie en zorgt ervoor dat je alert blijft en de hele dag kan blijven presteren.

Heb je de laatste tijd last van dipjes, moeite met concentreren of behoefte aan een energieboost voor het sporten?

Hieronder hebben we 10 plantaardige superfoods voor je op een rij gezet die je lichaam voeden en je de nodige energie geven.

1. Spinazie

Spinazie is een uitstekende bron van ijzer, vitamine A en vitamine C en bevat nitraat dat bijdraagt aan een betere energiestofwisseling en goede werking van je spieren.

Je kunt spinazie verwerken in je salade of gemakkelijk toevoegen aan een eiwitrijke smoothie met je favoriete fruit en een schepje plantaardige eiwitten.

2. Blauwe bessen

Blauwe bessen geven je niet alleen meer energie, maar ze bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten.                 

Zoek je iets dat je meer energie geeft, maar ook bijdraagt aan je gezondheid? Dan zijn blauwe bessen en ander rood fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien het beste om te eten.

3. Appels

Appels bestaan net als vele andere fruitsoorten uit fructose dat door je lichaam snel gebruikt kan worden als energie. Omdat appels ook veel vezels bevatten kun je een energiedip, die je vaak krijgt na het eten van vezelarme en suikerrijke tussendoortjes, voorkomen.

4. Bananen

Een banaan is een geweldige keuze als je behoefte hebt aan meer energie. De fructose in een banaan zorgt voor snelle(re) energie, wat handig is als je bijvoorbeeld gaat sporten en al een tijdje niets gegeten hebt.

Bananen zijn daarbij een goede bron van magnesium en kalium en bevatten ook complexe koolhydraten die zorgen voor langdurige energie en een stabiele bloedsuikerspiegel.

5. Avocado

Avocado is een bijzonder soort fruit dat in tegenstelling tot andere fruitsoorten gezonde onverzadigde vetten bevat. Met name omega-3 vetten spelen een belangrijke rol bij de werking van onze hersenen en de opname van voedingsstoffen in ons lichaam.

Voeg avocado toe aan je salade, maak er verse quacamole van of verrijk je smoothie met een avocado en je hebt een energiebom vol goede vetten, plantaardige eiwitten en gezonde koolhydraten.

6. Cashewnoten

Cashewnoten en andere noten bevatten ook veel onverzadigde vetten en zijn een goede eiwitrijke snack of toevoeging aan je maaltijden die helpen tegen vermoeidheid en remmen een hongergevoel.

Cashewnoten zijn een uitstekende bron van vitamines en mineralen als ijzer, fosfor, kalium en magnesium die bijdragen aan een goede energiestofwisseling.  

7. Fitbar

Onze Fitbar bevat niet alleen plantaardige eiwitten, maar ook snelle energie uit dadels, complexe koolhydraten en gezonde omega-3 vetten uit chiazaden en amandelen. Ook is het een bron van vezels die je bloedsuikerspiegel stabiel houdt.

De Fitbar is de ideale eiwitreep voor als je gaat sporten of even laag zit in je energie.

8. Studentenhaver

Deze combinatie van rauwe noten en gedroogd fruit is dé oplossing als je even in een energiedip zit. Gedroogd fruit en noten zitten namelijk boordevol met vezels en gezonde voedingsstoffen. 

Pas echter wel op dat je er niet teveel van eet, want studentenhaver bevat ook relatief veel calorieën. Een paar kleine handjes (20-30g) studentenhaver is genoeg om je de nodige energie te geven en voorkomt dat je niet in één keer een hele berg calorieën naar binnen werkt. 

9. Pure chocola

Donkere chocola en rauwe cacao zijn uitstekende bronnen van magnesium, dat bijdraagt aan je energiestofwisseling en een goede werking van je spieren.

Het eten van pure chocola geeft je extra energie en kan niet alleen helpen bij vermoeidheid, maar ook je mentale prestaties verbeteren.

10. Fit Green Hero

Onze Fit Green Hero is een perfecte combinatie van ingrediënten die je voorzien van langdurige energie en alle vitamines en mineralen geven die je lichaam nodig heeft. 

Fit Green Hero is gemakkelijk te nemen als ontbijt, snelle lunch of als eiwitrijk tussendoortje. Wil je een complete maaltijd voor of na je training om je lichaam de nodige energie te geven en optimaal te kunnen herstellen? Ook dan is Fit Green Hero daar zeer geschikt voor.