Bijna iedereen kent de video van Sascha. Hij deed als eerste de 30 Day Challenge waarbij hij een maand lang geen toegevoegde suikers, onnatuurlijke e-nummers en alcohol zou nuttigen. Aan het eind van zijn challenge waren de cijfers enorm positief. Hij was afgevallen en z'n vetpercentage was drastisch verlaagd. Maar, wij hadden begrepen dat Sascha niet zo'n heel gezonde leefstijl naleefde en dan zijn de positieve veranderingen eigenlijk niets meer dan een logisch gevolg. Wij waren daarom enorm benieuwd wat voor effecten de 30 Day Challenge zou hebben op het lichaam van twee fitte dames die meerdere keren per week sporten en al behoorlijk gezond eten. De twee dames die de challenge accepteerden zijn Debbie en Anouschka uit Alkmaar. Zij trainen wekelijks bij CrossFit Victrix en delen in deze laatste blog over de 30 Day Challenge (met een berg aan energie) hun resultaten. 30-day-challenge-header

Anouschka

Aan het eind van de 30 Day Challenge trek ik een zak spekjes open om deze in een pot te doen, uit reflex stop ik er bijna een in m’n mond! Zo’n gekke gewoonte om er gewoon even eentje te ‘proeven’, ik schrok er zelf van. Net op tijd laat ik het spekje weer los en focus mezelf op de dingen zonder suiker waar ik zo mijn best op heb gedaan. Afgelopen zaterdag, het vieren van mijn verjaardag, was toch wel de laatste “proef” om de 30 Day Challenge te overwinnen. Het is gelukt, het was een geslaagde avond en zelfs m’n gasten konden de zelfgemaakte chocolade niet laten staan!

Resultaten

Het hoofddoel van de 30 Day Challenge was om te kijken hoe onze lichamen zouden reageren op een voedingspatroon zonder toegevoegde suikers en onnatuurlijke e-nummers. Op dag 1 hebben we ons lichaam laten meten op gewicht, centimeters en vetpercentage. Na 30 dagen hebben we dit opnieuw laten doen om te kijken of er ook in dat opzicht veranderingen zouden plaats vinden. Ik heb tijdens deze challenge regelmatig op de weegschaal gestaan om te kijken of er wat veranderd zou zijn, maar week naar week bleven de cijfers gelijk. En ondanks dat ik zelf het idee had dat ik een beetje strakker ben geworden, blijkt uit de metingen dat ook de centimeters gelijk zijn gebleven. Wel is mijn vet percentage met 0.71% gezakt, iets waar ik toch wel een beetje trots op ben! Toen we werden gevraagd om deze uitdaging aan te gaan heb ik wel even bij mezelf gedacht waar ik aan begonnen was. Maar nu de 30 dagen achter de rug zijn, kan ik zeggen dat de dagen voorbij zijn gevlogen en ik echt heel erg blij ben dat ik de uitdaging ben aangegaan.

Debbie

30 dagen suikervrij en geen e-nummers… wat is dat voorbij gevlogen zeg! Vanaf de dag dat Orangefit ons benaderde tot aan de laatste dag van de challenge heb ik er vrijwel geen moeite mee gehad. Oke... op 1 dag na dan: de verjaardag van Anouschka. Die was wel even pittig. Dit door de m&m’s en de spekjes die op de tafel stonden en schreeuwden om aandacht. Gelukkig had Anouschka een heerlijke suikervrije taart, muffins, chocola en zelfs een cocktail gemaakt waardoor het ietsjes makkelijker werd! Ik ben er achtergekomen dat we enorm verslaafd zijn aan suiker. Het is zelfs zo'n gewoonte dat op het moment dat ik binnenliep en de spekjes zag staan, ik er gelijk een aantal weg wilde snoepen… Je stopt zo makkelijk iets in je mond wat ongezond is, maar gelukkig kon ik mezelf inhouden. Na deze persoonlijke overwinning zijn we op Anouschka's verjaardag lekker uit eten geweest. Dit was ook de eerste dag dat we weer suiker mochten eten. We hebben onszelf getrakteerd op een wijntje en heerlijke hapjes. Alhoewel, heerlijk? Dat heerlijke was voor mij al snel weg. Ik kreeg namelijk meteen last van m'n buik. M'n buik zag eruit alsof die zou ontploffen. We wisten dat onze buiken hier op zouden gaan reageren, maar we hadden gehoopt dat het iets minder heftig zou zijn.

Resultaten

Ik begon met mijn 1.60 cm op 50 kilo en een vetpercentage van 14.5%. In mijn laatste meting van deze week woog ik nog steeds 50 kilo, maar was m'n vetpercentage verlaagd naar 14,1%. Ik ben 2cm in mijn taille kwijtgeraakt, terwijl ik hetzelfde gewicht heb behouden. En op gewicht blijven was mijn doel. Ik ben dus super trots op mijn resultaat, en ook op die van Anouschka! Ik sluit deze challenge dan ook af met de intentie om zeker op te blijven letten op wat ik in mijn lichaam stop. De bakken extra energie, de mooie gladde huid en de heerlijke nachten ga ik zeker niet overboord gooien. Ik voel me zoveel beter na deze 30 dagen en raad daarom iedereen aan die weinig energie heeft op zijn suikerinname te letten! Ook is deze challenge het bewijs dat je niet dik of slank wordt van een bepaald soort voedsel. Het gaat om het tellen van je calorieën. Voor deze challenge wilde ik ook op gewicht blijven en telde ik elke dag mijn calorieën. Tijdens de 30 Day Challenge heb ik hetzelfde aantal calorieën aangehouden en minder suiker en andere 'rommel' gegeten. En het resultaat? Hetzelfde gewicht, maar veel meer energie. Ik heb dankzij de challenge minder 'lege calorieën' binnengekregen en meer voedingstoffen, vitamines en mineralen. Vooral dit laatste is belangrijk voor een fit en energiek lichaam!

Een aanrader voor iedereen

Nu het einde daar is, moeten wij wel bekennen dat de drang naar een suikerrijke snack steeds meer opkomt. Dit zorgt voor een soort knikje in ons hoofd. Enerzijds zijn we zo blij wat deze challenge ons heeft gebracht aan energie, fitheid en structuur. Het is geweldig! Je merkt pas wat het eten van 'troep' met je doet als je het helemaal schrapt. Wij kunnen het iedereen aanraden. Er zijn zoveel leuke en lekkere recepten voor gezonde tussendoortjes dat je er ook nog eens super creatief van wordt. Anderzijds verlangen wij zo naar het ‘normale’ leven, om gewoon te doen wat we wilen, dat we niet in de stress hoeven te schieten wanneer ons wordt gevraagd ergens te blijven eten. We zullen nu op zoek moeten gaan naar de juiste balans tussen gezond eten en zo nu en dan een product met suiker. Zeker in deze tijd, met snoep en ander lekkers voor Sint en Kerst zijn wij voor nu even blij dat het erop zit. Het liefst blijven we ons hele leven suikervrij eten, maar het kost gewoon teveel tijd om dit iedere dag te doen. Zeker met een fulltime baan ernaast. Als er nou een supermarkt bestond met suikervrije producten en producten zonder onnatuurlijke e-nummers, dan zouden we hier elke dag boodschappen doen. In het nieuwe jaar gaan we zeker weer een aantal dagen zonder suiker proberen en raden iedereen aan om ook eens een challenge te doen: De eerste week zal moeilijk zijn, maar daarna voel je je elke dag fitter en vol energie! Graag willen wij Max, Rens, Leon en de rest van Orangefit ontzettend bedanken voor de motivatie, ondersteuning en tips! En voor iedereen die nog twijfelt om deze challenge ook te doen: JUST GO FOR IT! FEEL FIT, FEEL BETTER

Recepten

Wil je ook beginnen met de 30 Day Challenge? Debbie en Anouschka hebben heerlijke recepten gemaakt en delen deze hieronder graag met je. Wil je de recepten ontvangen? Bel ons of stuur een mailtje. Wij zorgen er dan voor dat je de recepten ontvangt. Zo maak je een vliegende start!