Is het reinigen van je lichaam één van je goede voornemens voor dit nieuwe jaar? Zit je er over na te denken om net als velen een 'juicing' dieet te volgen om af te vallen en om meer energie te krijgen? Juicing is op dit moment een trend, maar is het echt nodig? Is het de moeite waard om je lichaam alleen maar van vloeibaar voedsel te voorzien? Omdat steeds meer mensen dit dieet (tijdelijk) volgen, zijn wij eens gaan kijken naar de zin en onzin van dit dieet. juicing-detoxen

Wat is een juice detox?

Een juice of sap detox, ook wel bekend als 'juicing', is een dieet waarbij vast voedsel plaats maakt voor vloeibaar voedsel. Juicing is iets anders dan blenden. Bij juicing pers je je groenten en fruit, zodat er alleen sap over blijft. Bij blenden blijft er meer van het voedsel over. Juicing kan variëren van 1 dag tot 1 maand en bestaat doorgaans uit: verse fruit- en groentesappen, kruidenthee en bouillon. Vast voedsel, koffie, cafeïnehoudende thee, melk, frisdrank en eiwitpoeder dranken zijn een no-go.

Waarom is juicing op dit moment zo populair?

Detoxen (ontgiften) is ontstaan uit de gedachte dat het de inname van je voedingsstoffen verhoogt. Daarnaast wordt er beweerd dat door het uitpersen van groenten en fruit, je lichaam minder energie nodig heeft om het voedsel te verteren en zo meer tijd overhoudt voor het reinigen van je lichaam en verwijderen van giftige stoffen. Andere veel gehoorde claims zijn, dat je energielevels toenemen, het je helpt bij het afvallen en dat het hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid verhelpt. Dit klinkt allemaal geweldig en als je dit leest wil je het liefst zo snel mogelijk beginnen met je eigen juice detox, toch? Helaas ligt het toch wat anders...

Oké, wat zijn de nadelen?

Wat het meest voor de hand ligt, is dat je last gaat krijgen van hongeraanvallen. Als je iemand bent die vaak honger heeft, kan je zelfs het gevoel van 'uithongering' ervaren. Dit leidt weer tot een slechte nachtrust en verminderde concentratielevels. En dat is iets wat we uiteraard niet willen. Zeker als je een actieve levensstijl hebt, heb je energie nodig. En veel ook. Juicing houdt in dat je je lichaam niet voorziet in zijn belangrijkste energievoorziening: Echt voedsel. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat je in staat zal zijn om in de buurt te komen van de prestaties die je normaal gesproken zou kunnen leveren, als wanneer je niet aan het detoxen bent.

Is juicing de honger waard?

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat juicing onnodig is voor het kwijtraken van gifstoffen. Je lichaam reinigt zichzelf namelijk, daar hebben we tenslotte organen voor gekregen! Er is dus geen noodzaak om te stoppen met het eten van vast voedsel en veel aannemelijker dat, wanneer je dit wel doet, je je lichaam alleen maar naar een hoger stressniveau brengt dan dat het (al) was. Als je (gezond) gewicht wilt verliezen, is een juicing detox zeker niet het antwoord. In ieder geval niet voor de lange termijn. Je verliest wel gewicht, maar dit is met name te danken aan het verlies van vocht/water. Zodra je weer begint met eten komt het water, en dus je gewicht, weer terug. Het andere deel wat je verliest is vaak een mix van vet en waardevolle spiermassa. Zou het niet doodzonde zijn om je zuurverdiende spieren, waar je zo hard voor hebt gewerkt, te verliezen ? Maar hoe zit het dan met het energielevel? Je hoort namelijk vaak mensen zeggen dat zij zich veel energieker voelen na of tijdens een juice detox. Dit komt echter niet zozeer door de detox, maar door het feit dat zij stoppen met het eten van 'rommel'. Wanneer je stopt met slecht en ongezond eten is het eigenlijk een logisch gevolg dat je je energieker en fitter voelt. Laat je een fit en gezond iemand of een professioneel atleet een maand juicen dan zal deze persoon zich hoogst waarschijnlijk niet energieker of fitter voelen.

Maar als ik het toch wil proberen, waar moet ik dan opletten?

Afgezien van alle nadelen, het is het een vrij goede manier om je wilskracht en zelfdiscipline te trainen. Dus, als je het echt wilt proberen, onthoud dan dit: vers is het best! Maak je eigen sappen zodat je precies weet wat er in zit. Plus: je bespaart een hoop geld als je je eigen sappen maakt, want de gebottelde detox sappen zijn vaak erg duur. Gebruik verse groenten en met name groene groenten om een beetje meer eiwit toe te voegen. Met je eigen fruit geef je er de smaak aan die je wilt, maar pas op dat je niet te veel fruit gebruikt, want je wilt geen overdosis aan suiker binnen krijgen! Gebruik citroen, limoen, bessen, of zelfs zoete groenten zoals bieten en gele paprika. Probeer op z'n minst 3 liter sap per dag te drinken en veel water. Als je het juicen gaat proberen, doe het dan met mate: Eén tot drie dagen kan al een goede ervaring zijn voor je mentale kracht. Een week is eigenlijk te lang, komt je gezondheid niet ten goede en zorgt ervoor dat je spiermassa gaat verliezen. Alles langer dan een week is simpelweg ongezond. Sport je veel? Dan raden wij het zeker af om te starten met juicing. Je lichaam zal niet over de benodigde brandstof beschikken tijdens een training. Het beste is om dan even een korte pauze in te lassen.

Tot slot

Onthoud voordat je aan een detox (of welk dieet dan ook) begint, dat het je slechte gewoontes van een heel jaar niet zal 'wegpoetsen'. Zeker niet als je na de detox je oude gewoontes weer oppakt. Een 'quick fix' bestaat niet. Volg niet zomaar een trend (omdat het bij iemand anders werkt). Je lichaam is uniek. Zorg er goed voor. Luister naar je lichaam. Behandel het met respect en doe wat goed is voor jou. Het hele jaar door.

AUTEUR