Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen voor je lichaam en het is daarom belangrijk om dagelijkse voldoende eiwitten te eten.

Bovendien zorgen eiwitten in je voeding voor een goede verzadiging en voorkomen dat je snel weer honger of trek krijgt.

Hieronder hebben we daarom 8 plantaardige en eiwitrijke tussendoortjes voor je op een rij gezet.

1. Sojayoghurt (met noten)

Sojayoghurt is een plantaardige eiwitrijke variant op normale yoghurt. Lekker als ontbijt met extra fruit of granola, maar ook prima om te eten als eiwitrijk tussendoortje.

Een kom sojayoghurt (250g) met een flinke eetlepel gemengde noten bevat ongeveer 16 gram eiwitten.

2. Eiwitrijke smoothie

Onze Fit Green Protein is een complete bron van plantaardige eiwitten die je niet alleen kunt drinken met water, maar ook kunt gebruiken in bij het maken van smoothies.

Mix een schepje eiwitpoeder met een portie (bevroren) fruit en je favoriete plantaardige melk en je hebt een gezonde en eiwitrijke smoothie die maar liefst 20 gram eiwitten bevat.

3. Volkoren brood met pindakaas

Wat mensen niet altijd weten is dat volle granen en peulvruchten ook veel eiwitten bevatten. Wanneer je granen met peulvruchten combineert krijg je dus al snel een goede hoeveelheid eiwitten binnen.

Een gemiddelde snee volkoren brood met pindakaas (25 gram) bevat ongeveer 10 gram eiwitten.

4. Fitbar

Onze Fit Bar is heeft een goede combinatie van fruit, noten, zaden en extra proteïne. Ideaal als eiwitrijk en voedzaam tussendoortje. De Fit Bar bevat 11 gram plantaardige eiwitten per reep.

5. Hummus

Hummus (hoemoes) wordt over het algemeen gemaakt van olijfolie, sesampasta (tahin), (komijn)kruiden en kikkererwten. Kikkererwten bevatten net als alle andere peulvruchten een goede hoeveelheid eiwitten.

Er zijn verschillende soorten hummus verkrijgbaar in de winkel. Deze varianten bevatten vaak ook een behoorlijk hoeveelheid olie en daarmee behoorlijk wat calorieën. Als je hierop wilt letten kun je hummus beter zelf maken met minder olie of (zoutarme) groentebouillon.

Hummus is lekker op een (volkoren) pita of cracker of om te eten als tussendoortje met verschillende snackgroenten zoals wortel, paprika of plakjes komkommer.

150 gram (gekookte) kikkererwten bevatten ruim 9 gram eiwitten.

6. Edamame (sojaboontjes)

Edamame zijn groene jonge sojaboontjes die met name veel gegeten worden in Oosterse landen. Je kunt ze daarom veelal kopen bij toko’s en Aziatische supermarkten.

Geroosterde edamamebonen bevatten weinig calorieën, veel eiwitten en daarbij ook nog heel veel andere gezonde voedingstoffen zoals ijzer, calcium en omega-3 vetten. Ze zijn dan ook perfect als toevoeging in salades of als eiwitrijke snack.

Een portie van 150 gram edamame bevat 15 gram eiwitten.

7. Pompoenpitten (noten en zaden)

Noten, pitten en zaden bevatten niet alleen gezonde vetten en voedingsstoffen, maar zijn ook een goede bron van eiwitten. Ze zijn daarom niet alleen ontzettend gezond om toe te voegen aan je (soja)yoghurt, pasta of salade, maar ook prima om te eten als eiwitrijke snack. 

Een paar eetlepels pompoenpitten levert bij elkaar 7 gram eiwitten

8. Fit Green Hero

Onze Fit Green Hero is niet alleen een complete maaltijdvervanger, maar ook zeer geschikt als tussendoortje wanneer je behoefte hebt aan een gezonde en eiwitrijke snack.

Een schep Fit Green Hero bevat maar liefst 17 gram eiwitten en 5 gram vezels om ervoor te zorgen dat je weer een tijdje verzadigd bent.