Zoete aardappels zie je tegenwoordig steeds vaker voorkomen in allerlei recepten en gerechten. Ze zijn niet alleen veelzijdig en lekker, maar er zitten nog veel meer gezonde voordelen aan het eten van zoete aardappels.

zoete-aardappel

Wat is een zoete aardappel?

De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en is, ondanks de naam doet vermoeden, geen familie van de 'normale' pieper, maar van de windefamilie. Het is een knolgewas dat oorspronkelijk voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika, maar inmiddels verkrijgbaar is over de hele wereld.

Waarom is zoete aardappel zo gezond?

Hieronder de belangrijkste redenen waarom je deze veelzijdige knol regelmatig zou moeten toevoegen aan je dieet!

1. Vitamine A

Zoete aardappels danken hun oranje kleur (er bestaan ook een aantal paarse varianten) aan de hoeveelheid bèta-caroteen, een zogenaamde pro-vitamine die je lichaam om kan zetten naar vitamine A. Slechts 100 gram bataat is al voldoende om je dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen te krijgen. Dit is onder andere goed voor je weerstand, je huid en je ogen.

2. Rijk aan vezels

Zoete aardappel bevat een grote hoeveelheid vezels. Vezels houden je bloedsuikerspiegel onder controle en zorgen voor een goede verzadiging.

3. Vol vitamine C

Zoete aardappel zit boordevol vitamine C. Vitamine C is een belangrijke antioxidant die je weerstand verbetert, ervoor zorgt dat je minder lang verkouden bent en houdt je huid gezond.

4. Veel vitamine B6

Bataat bevat ook veel vitamine B6, een vitamine die goed is voor je bloedvaten en een belangrijke rol speelt in het stofwisselingsproces.

5. Goede bron van kalium

Kalium helpt bij het verlagen van je bloeddruk en kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

6. Mangaan

Een belangrijk mineraal dat bijdraagt aan groei, ontwikkeling en de stofwisseling.

7. Belangrijke bron van vitamine E

Bataat bevat veel vitamine E, een krachtige antioxidant die het lichaam kan beschermen tegen vrije radicalen en ontstekingen. Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine, dus je kunt ze het beste eten met een beetje vet (bijvoorbeeld kokosolie).

8. Super veelzijdig

Zoete aardappels zijn waanzinnig lekker, ongelooflijk gezond én super veelzijdig: Je kunt ze stomen, koken, bakken, poffen of lekker roosteren in de oven zoals deze heerlijke zoete aardappel frietjes!

 

Heb jij hulp nodig bij het bereiken van jouw doel? Bestel nu een persoonlijk voedingsschema en ik help je graag op weg!

Persoonlijk voedingsschema

AUTEUR