Jasper van den Meiracker (21) sleepte op de afgelopen Lowlands Throwdown de titel binnen. Daarom mag hij zichzelf nu officieel een jaar lang de fitste man van de Benelux noemen. Jasper is naast een zeer groot talent en één van de sterkste Nederlandse mannelijke CrossFit-atleten ook Orangefit atleet.

Tijd dus voor een blik achter de schermen. Wij vroegen Jasper naar zijn achtergrond en hoe hij zo'n koele kikker blijft tijdens wedstrijden. Tot slot geeft hij antwoord op de vraag wat zijn mooiste sportmomenten zijn en geeft hij zijn ultieme fittip.

jasper-van-den-meiracker-lowlands-throwdown-2016 Winnaars LLTD '16 Elite Male (v.l.n.r.): Niels Verschuren (2), Jasper van den Meiracker (1), Enes Karakoc (3)

1. Je CrossFit nu 3,5 jaar. Wat deed je voor CrossFit?

Voor CrossFit heb ik gewaterpolood en gewielrend.

2. Waarom heb je de switch gemaakt naar CrossFit?

Ik deed al een halfjaar niks en toen maakte m'n zus mij enthousiast voor CrossFit. Hierdoor ben ik een proeftraining gaan doen. De afwisseling die je bij CrossFit ziet tussen kracht, gymnastics en cardio sprak mij direct aan.

3. Wat doe je naast je sport?

Ik geef momenteel les bij CrossFit 075 in Wormerveer en bij de Vondelgym in Amsterdam. Daarnaast doe ik geen studie waardoor ik veel tijd heb om te trainen.


jasper-orangefit-camp

Afzien tijdens de laatste heat van de duintraining met gewichtsvest ter extra belasting.

4. Je bent winnaar van de Lowlands Throwdown 2016. Welke drie dingen zijn volgens jou doorslaggevend geweest voor de titel en waarom? 

Een maand voor Lowlands heb ik iemand gevraagd die veel verstand heeft van het mentale gedeelte om mij te coachen en hij heeft me geleerd om alle negatieve gedachten om te draaien in positieve gedachten, waardoor ik eerder in m'n flow kom en beter kan presteren.

Daarnaast kan ik dankzij CrossFit 075 trainen wanneer dat mij uitkomt, omdat ik zelf een sleutel van de gym heb, wat erg fijn is! Voorafgaand aan de Lowlands heb ik er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat het trainen zo goed mogelijk ging.

Ik zorgde ervoor dat ik in een ritme kwam van trainen, werken, eten en slapen en blijkbaar werkte dit voor mij. 

 

20*150 deadlift #orangefit #fueledbyorangefit #crossmaxx #crossfit075

Een video die is geplaatst door Jasper van den Meiracker (@jaspervandenmeiracker) op


 

5. Je lijkt zo koel en gefocust tijdens trainingen en wedstrijden. Ben je dit ook?

Dat hoor ik vaker! Ik denk dat ik me heel goed kan focussen op bepaalde dingen, alleen heb ik ook geleerd dat de boog niet altijd gespannen kan zijn en dat het erg belangrijk is om tussen de workouts in gewoon te relaxen en ff wat anders te doen dan aan de wedstrijd denken.

jasper-voorbereiding-lowlands-throwdown Jasper in voorbereiding op zijn volgende wod tijdens de Lowlands Throwdown 2016 finale.

6. Hoe bereid je je voor op een training of wedstrijd?

Voor een training bereid ik me meestal niet echt voor, ik kijk wat ik moet doen en dan bedenk ik wat ik graag wil halen tijdens de training, bijvoorbeeld qua gewicht of tijd. Voor wedstrijden is 't wel anders: de week voor een wedstrijd train ik minder en zorg ik ervoor dat ik genoeg eet en slaap. Verder niks bijzonders.

7. Wat zijn je doelen voor de komende jaren?

Ik wil graag individueel naar de regionals en zou het vet vinden om nog een keer met een team naar de CrossFit Games te gaan. Daarnaast wil ik natuurlijk volgend jaar weer de Lowlands winnen. Ik vind het leuk om veel te trainen, dus ik zie uiteindelijk wel waar ik kom.

8. Wat zijn je mooiste sportmomenten?

Het meedoen aan de CrossFit Games voor teams in 2015 met ons team 'The Dutch' en natuurlijk mijn winst op de Lowlands Throwdown!


the-dutch

The Dutch: Dempsey, Brenda, Sven, Sigrid, Sanne en Jasper

9. Hoe ga je om met tegenslagen?

Als ik een tegenslag heb probeer ik er een les uit te halen en er iets positiefs van te maken en ik onthoud het, zodat de kans kleiner is dat het me nog een keer overkomt.

10. Hoe belangrijk is voeding voor je en zijn er dingen waar je extra op let?

Voeding is denk ik erg belangrijk en daar valt zeker nog veel te halen met CrossFit aangezien niet alle atleten even gezond eten. Zelf probeer ik gezond te eten en ik heb veel dingen met voeding uitgeprobeerd. Als iets voor mij werkte qua voeding dan ging ik ermee door.

11. Tot slot: wat is jouw ultieme fittip?

Ga een programma volgen en zorg er voor dat elke training telt!

team-lowlands-throwdown-2016

Jasper in beeld/actie

[envira-gallery id="25868"]