Nadat er bij Daisy Zegers (30) kanker werd geconstateerd en hierdoor haar been geamputeerd moest worden, besloot ze te vechten voor wat ze waard was en zich te gaan richten op de Paralympische sport.

Momenteel vecht Daisy nog steeds tegen kanker, maar heeft ze haar ogen gericht op de toekomst. Bij Orangeift proberen we Daisy met behulp van voedingsadvies en productsponsoring te helpen en te ondersteunen daar waar we kunnen.

 

Constatering

Daisy: “Twee jaar geleden werd er een knobbeltje op mijn scheenbeen ontdekt. Omdat ik veel sportte, dachten dokters dat het een sportblessure was.” Maar het ging niet over. “Bij een behandeling voor een gescheurde kruisband vertrouwde de orthopeed het niet en verwees me door naar een ziekenhuis.” Daar werd een tumor van twintig centimeter in het been van Daisy gevonden. 

Tweede tumor

De eerste tumor werd verwijderd, maar daarmee was Daisy nog niet van haar probleem verlost. "Mijn tweede tumor is ongeveer beginnen te groeien twee weken na het verwijderen van de eerste tumor. Dit ging zo explosief dat ik binnen drie maanden een tumor van meer dan 30 cm lang in mijn been had zitten." Het gevolg van deze tweede tumor was heel groot. "Het zat inmiddels in mijn lymfeklieren en ze hadden niet het idee dat het zou stoppen met groeien".

Daisy stond voor een moeilijke keuze: een verder behandelingstraject ingaan of het been laten amputeren. Ze besloot voor het laatste te gaan: het laten amputeren van haar onderbeen. “Je weet niet meer wat werkt, de pijn is ondraaglijk. Het maakte me bang en onzeker. Wat als het verder uitzaait?” "Na de operatie hebben ze een scan ter controle gemaakt", vertelt Daisy. "Op deze scan was te zien dat wat ik in mijn been had zitten, inmiddels was uitgezaaid naar mijn longen. Op dat moment werd er kanker bij mij vastgesteld, uitgezaaide kanker..." 

Nieuwe kansen

"Ik hou van het leven en van alles wat er kan gebeuren. Zonder slechte momenten, beleef je ook geen goede momenten. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat dit met een reden gebeurt. Ik ben veel te nieuwsgierig wat er allemaal op mij te wachten staat." Het positieve uit de situatie halen, dat kan Daisy dus als geen ander. Deze positieve instelling heeft er voor gezorgd dat Daisy zich nu richt op de Paralympische sport en dat ze haar eigen YouTube-kanaal heeft.

Paralympische sport

Acht dagen na de operatie vond de Paralympische Talentendag plaats. Terwijl de narcose nog van invloed was op haar lichaam, ging Daisy toch. Eigenlijk alleen om te praten, maar toen één van de coaches zei: “Ach, probeer het even”, dacht ze: waarom ook niet? En dat ze zo dacht was maar goed ook. Want na deze Paralympische Talentendag werd Daisy geselecteerd voor Jong Oranje (Team Atletiek). 

Binnen de atletiek richt Daisy zich vooral op de werponderdelen kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen. "Ik probeer twee keer per week te trainen. Ik zou graag meer willen, maar vanwege de chemo's herstelt mijn lichaam niet zo goed. Momenteel staat het trainen daarom helaas op een laag pitje."

Als Orangefit zijnde proberen wij Daisy daarom te ondersteunen daar waar wij kunnen. "Orangefit zorgt dat ik op een fijne en gezonde manier aan mijn eiwitten kom, ze zorgen dat ik hulp krijg bij mijn voeding en dat ik optimaal kan herstellen, zowel na het trainen als na een zware chemo."

Daisy's grote droom is om mee te mogen doen aan de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio, maar 2024 is ook een optie. "Ik wil graag zo ver mogelijk komen!" 

YouTube

Na de operatie is Daisy haar eigen YouTube-kanaal gestart: 2 potten 3 poten. "Hier delen we bijna alles. De leuke dingen, maar ook zeker de ellende die we dagelijks ervaren. We proberen een realistisch beeld te geven over wat het betekent om een been te missen, om kanker te hebben en tegelijkertijd toch toch vol in het leven proberen te staan."

Verwachtingen

"Mijn prognose is niet goed, volgens de doktoren ga ik hier dood aan. De eerste prognose was dat ik nog drie jaar zou kunnen genieten van m'n leven. Inmiddels heb ik er negen maanden opzitten. Maar mezelf erbij neerleggen, nee. Ik geloof dat ik hier beter van ga worden en dat ik mijn dromen waar kan gaan maken." 

De afgelopen week heeft Daisy weer een nieuwe scan ondergaan om te kijken wat de laatste resultaten waren. "De laatste scan was positief! De tumoren in mijn longen zijn gestopt met groeien. De chemo slaat dus aan." Strijdlustig voegt ze daar aan toe: "Nu wil ik doorzetten en hopen dat we deze ziekte over een paar maanden K.O. hebben geslagen! Vanaf dat moment kan ik weer gaan herstellen en mij op de Paralympische Spelen gaan richten".